Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът обяви за нелегитимен вота за правителството на Косово. Идват нови избори


Премиерът на Косово Авдула Хоти
Премиерът на Косово Авдула Хоти

В Косово ще се проведат нови парламентарни избори след като Конституционният съд обяви вота, с който парламентът е избрал правителството, за противоконституционен.

Кабинетът на премиера Авдула Хоти беше подкрепен от с мнозинство от 61 гласа от 120 депутати в косовския парламент през юни след политическа криза, продължила месеци. Тя започна след като правителството на Албин Курти беше свалено с вот на недоверие от партията на Хоти Демократична лига на Косово.

Жалбата пред Конституционния съд беше подадена от партията на Курти „Самоопределение“, която твърдеше, че гласът на един от депутатите, подкрепили правителството на Хоти, не трябва да се зачита, понеже е бил осъждан на година и три месеца затвор за измама.

В решението си от 21 декември съдът потвърждава, че изборът на правителството на Хоти е противоречи на конституцията заради гласа на депутата Етем Арифи. Според основния закон на Косово мандатът на депутат приключва, ако той бъде обвинен и окончателно осъден за престъпление, което предвижда повече от година затвор.

Арифи е бил осъден през септември 2019 г. Централната избирателна комисия на Косово твърди, че не е била информирана за това преди последните избори.

Кабинетът на Хоти ще продължи да управлява докато бъде избрано ново правителство.

Президентът на Косово трябва да насрочи дата за нови избори не по-късно от 40 дни след съобщаването на решението на Конституционния съд. Сега тази длъжност се изпълнява от Вьоса Османи след като Хашим Тачи подаде оставка заради обвинение във военни престъпления, извършени по време на войната в Косово.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG