Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антигенните тестове ще влизат в статистиката за COVID-19


Антигенен тест са коронавирус
Антигенен тест са коронавирус

Хората, дали положителна проба при бърз антигенен тест за COVID-19, ще бъдат отчитани като потвърдени случаи в статистиката за разпространението на заразата и ще подлежат на 14-дневна изолация. Това става възможно след като антигенните тестове бяха добавени като възможност за лабораторна диагностика на коронавирус със заповед на здравния министър.

Така пациентите с положителен антигенен тест ще бъдат третирани по същия ред, както и пациентите с положителен PCR тест. Това значи и че техните близки контактни лица ще подлежат на 10-дневна карантина, съобщи здравното министерство.

Антигенните тестове са по-бързи и евтини от PCR тестовете, които досега бяха единственият метод за лабораторна диагностика на COVID-19, който влизаше в статистиката. Антигенните тестове се прилагат и сега в България, но пациентите, които са дали положителни проби, не са регистрирани като потвърдени случаи и не са задължително изолирани, освен ако не си направят и PCR тест.

Антигенните тестове ще се правят в лечебни заведения и от регионалните здравни инспекции. Те ще се правят по определени критерии – при хора със симптоми ще бъдат правени провеждане в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица - в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус, съобщи още здравното министерство.

През последните дни броят на новите диагностицирани случаи на коронавирус намаляват в сравнение с края на ноември, когато надминаваха 4000 на ден. Намалява и броят на направените PCR тестове. Актуалната статистика можете да следите в блога ни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG