Връзки за достъпност

Извънредни новини

До 5 години затвор. Руският парламент разшири обхвата на закона срещу чуждестранните агенти


Държавната дума на Русия прие нови поправки в така наречения Закон за "чуждестранните агенти". Измененията разширяват възможностите на властта да ограничава и санкционира хора и неправителствени организации, както и въвежда изисквания към начина, по който медиите могат да съобщават за дейността им.

Според новия закон всички лица, включително и международни журналисти, които участват в политически събития в Русия или събират материали, свързани с националната сигурност, трябва да бъдат включени в списъка с чуждестранни агенти.

Хората от този списък няма да могат да работят на обществена служба като например в община или кметство. Те ще трябва и да подписват кореспонденцията си с властите като "международен агент".

Според световната организация за човешки права "Амнести Интернешънъл" новият закон драстично ограничава и уврежда работата не само на гражданските организации, които получават финансиране отвън, но и на много други групи в Русия.

Друг поправка, приета от руския парламент на 23 декември, описва наказание до 5 години затвор за хора и организации, които са в списъка на международните агенти, но не информират институциите в страната за това и не докладват за своите действия на властите.

След като са приети от долната камара, поправките трябва да бъдат гласувани и в горната камара - Съвета на федерацията, където не се очаква да срещнат опозиция.

Законът за чуждестранни агенти беше приет за първи път през 2012 г. Основното изискване, което се въведе с него е, че различни организации трябва да докладват за своите дейности и да допускат финансови проверки. Според критиците на управлението на Путин законодателството се използва срещу руски граждански организации, групи за опазване на човешките права и политически активисти, включително и организацията "Антикорупционна фондация" на известния опонент на правителството Алексей Навални.

"Но защо им е да го тровят?"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG