Връзки за достъпност

Извънредни новини

В последния момент: Тръмп се съгласи с федералния бюджет и пакета за подпомагане на икономиката


В последния момент Доналд Тръмп подписа финансовия пакет, който преди това нариче "позор" и "разхищение"
В последния момент Доналд Тръмп подписа финансовия пакет, който преди това нариче "позор" и "разхищение"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа приетия от Когреса пакет с мерки за подпомагане на икономиката и бюджета на федералното правителство на обща стойност 2.3 трилиона долара, предаде Ройтерс.

Преди дни Тръмп отказа да положи подписа си под одобрените от републиканците и демократите харчове и ги определи като “позор“ и “разхищение“, като в същото време поиска повече пари за хората, пострадали от пандемията. Липсата на одобрение щеше да означава прекъсване на работата на редица агенции и държавни органи през нощта на 28 декември.

В събота изтече и срокът на програмата, по която 14 млн. американци получаваха обезщетения за прекратяване на работната им дейност, които сега са гарантирани за следващите месеци.

900 млрд. от предвидените средства ще бъдат похарчени за всички американци, които получават по-малко от 75 000 долара на година. Всеки от тях ще получи по 600 долара на месец. Желанието на Тръмп, което самият той заяви в последния момент, беше сумата да бъде по 2 000 долара на човек, но това беше отхвърлено от демократите и републиканците в Конгреса. Президентът настояваше и да бъде премахната чуждестранната помощ, предоставяна от САЩ, което също беше отказано.

От Белия дом не посочиха защо Тръмп е променил решението си.

Очаква се борбата между държавния глава и Конгреса да продължи и в понеделник заради ветото върху пакета за отбрана в размер на 740 млрд. долара. В случай, че Камарата на представителите и Сената съберат достатъчно гласове, това ще бъде първото отхвърлено вето на Тръмп. Досега той успя да върне общо осем закона, но винаги разполагаше с голяма подкрепа от съпартийците си от Републиканската партия.

От мандата на Доналд Тръмп остава по-малко от месец, след като той загуби президентските избори през ноември, спечелени от демократа Джо Байдън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG