Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва заплаши Навални със затвор ако не се върне в Русия


Алексей Навални
Алексей Навални

Русия отправи 24-часов ултиматум към опозиционера и борец с корупцията Алексей Навални - да се върне от Германия в Москва до вторник, 29 декември. В противен случай го чака затвор, съобщиха световните агенции.

Навални, който е един от най-големите критици на президента Владимир Путин, се възстановява в Германия. Там той бе транспортиран за лечение, през август, след като колабира в самолет при опит да бъде отровен с невропаралитичното вещество.

Федералната служба за изпълнение на наказанията обвини в понеделник Навални, че нарушава задълженията си, произтичащи от условната присъда, която получи през 2014 г. Според службата Навални е освободен от германската болница, в която се е лекувал още на 20 септември, а симптомите му са отшумели до 12 октомври, което значи, че е годен да спазва изискванията на условната си присъда. Критикът на Кремъл бе осъден условно на три години и половина затвор по дело за присвояване на пари. Той казва, че процесът е политически мотивиран.

В понеделник до Навални е изпратена призовка, според която той незабавно трябва да се яви в Москва, в противен случай, съгласно руския Наказателен кодекс, условната му присъда може да бъде заменена с ефективна.

В съобщението не се посочва краен срок, в който Навални да направи това. Опозиционерът обаче публикува скрийншот на съобщението до адвоката му, в което се казва, че му се дава време до вторник в 9 часа сутринта. Според говорителя на Навални това е невъзможен за него срок.

И досега Москва отрича подозренията на западните държави, че е замесена в опита за отравянето на Навални.

Преди седмица руският опозиционер публикува запис на разговор с мъж, който отговаря на името на Константин Кудрявцев. В аудиото той неволно разкрива пред Навални подробности около опита за убийството му. Кудрявцев е един от уличените в журналистическо разследване служители на руската Федералната служба за сигурност (ФСБ) за участие в отравянето на Навални. В разговора той признава, че опозиционерът е бил отровен с нервнопаралитичен агент, нанесен върху бельото му, а целта на акцията е била политикът да бъде убит.

Според пресцентъра на ФСБ записът на телефонен разговор е фалшив и публикуването му е „планирана провокация, целяща дискредитирането“ на службата. В съобщението, цитирано от руски държавни медии, се посочва, че журналистическото разследване „не би било възможно без организационната и техническа подкрепа на чуждестранни специални служби.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG