Връзки за достъпност

Извънредни новини

Испания ще прави регистър на отказалите ваксина. Швеция се насочва към строги мерки срещу COVID-19


Испания планира да изготви регистър на хората, отказвали да се ваксинират срещу COVID-19, съобщават световните агенции, като се позовават на интервю на испанския здравен министър Салвадор Ила.

Той казва, че регистърът няма да бъде обществено достъпен, но данните в него могат да бъдат предоставени на други европейски партньори. Ваксинацията в Испания няма да бъде задължителна, а личната информация за хората ще бъде защитена, твърди здравният министър.

До момента 50 000 души в Испания са починали от вируса, а заразените са над 1.8 милиона души.

На този фон Швеция, която имаше най-либералния режим спрямо коронавируса и не затвори почти нищо, се готви към преминаване на по-строги мерки и въвеждане на локдаун.


От 10 януари шведското правителство ще има правомощия да затваря търговски центрове, да спира обществения транспорт и да глобява хора, които нарушават разпоредите. Това предвижда нов законопроект, който беше внесен в понеделник в парламента. Целта на правителството е да овладее коронавирусната епидемия.

До момента Швеция разчиташе главно на доброволното спазване на социална дистанция, за разлика от останалите европейски държави. Законът ще остане в сила до септември.

До момента в Швеция са регистрирани 8279 смъртни случая от новия коронавирус - няколко пъти повече на глава от населението в сравнение със скандинавските й съседи, но по-малко отколкото в няколко други европейски държави, въвели строги карантинни мерки, отбелязва Ройтерс.

В средата на месеца шведското правителство затегна националните ограничения, като намали броя на хората, които могат да се събират в ресторант и направи маските за лице задължителни в обществения транспорт.

В същото време става ясно, е Естония налага по-строги ограничения на обществения живот заради пандемията. До 17 януари в столицата Талин и околностите ресторантите ще предлагат само храна за вкъщи. Остават затворени обектите за култура и спорт. Забраняват се проявите и събиранията на закрито, а на открито са въведени ограничения до 10 души.

В Словакия парламентът прие конституционна поправка, която позволява на властите да удължават извънредното положение, въведено заради коронавируса, с до 40 дни наведнъж. Извънредното положение в страната изтича във вторник.

Норвегия съобщи, че удължава забраната за полети от Великобритания - до утре включително. От здравното министерство предупреждават, че ограничението може да бъде удължено и след 30 декември. От вторник в Норвегия са в сила нови правила - за пристигащите от други страни. Те ще могат да съкратят карантината си до 7 дни, ако дадат две отрицателни проби за коронавирус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG