Връзки за достъпност

Извънредни новини

Идея на Марияна Николова скара туристическия и ресторантьорския бранш


Mariana Nikolova
Mariana Nikolova

Предложението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова ресторантите в хотелите да работят до 00:30 ч. след полунощ в нощта срещу 1 януари предизвика конфликт между туристическия бранш от една страна и ресторантьорския от друга.

Във вторник сутринта, пред бТВ Николова огласи идеята си за разширено работно време на заведенията в местата за настаняване в новогодишната нощ.

Предложението й, което е по искане на бранша, трябва да бъде обсъдено в рамките на деня с Националния оперативен щаб, здравните власти и правителството. Целта е гостите на хотелите да посрещнат спокойно празника, каза министърът на туризма.

Като аргумент за смекчаване на мерките, Николова изтъкна, че по време на Коледните празници, както и на 8 декември - Студентският празник, в хотелите не е имало нито един сигнал за нарушения. Марияна Николова лично се уверила, че хотелиерите спазват правилата стриктно, след като се дегизирала като "таен клиент – със спортно яке и шапка”.

Изказването й беше разкритикувано в нарочна обща позиция от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ). "Омръзна ни все ние да бъдем изкупителната жертва и отново да понесем последствията на евентуално ново разпалване на епидемията след празниците. Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричното си несъгласие с поредната дискриминация за нашия бранш!", се казва в позицията.

Причината за острата реакция е, че според заповедта на здравния министър за противоепидемичните мерки първоначално всички заведения в страната бяха затворени за посещения. Няколко дни по-късно обаче се направи компромис само за ресторантите в хотелите, които могат да посрещат гостите на съответния хотел до 22 ч. Така на тях им бе дадено правото да работят с ограничено време, докато останалите хранителни заведедения могат да предлагат само храна за вкъщи.

“Заведенията извън хотелите остават затворени, което е недопустим двоен стандарт и съсипва бизнеса на колегите ни, които разчитат на сезонния туризъм”, се казва още в позицията на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

На този фон от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) съобщиха,че подкрепят предложението на вицепремиера. “Много по-хигиенично е гостите на хотелите да вечерят в ресторантите към местата за настаняване при максимална заетост от 50 процента и спазване на необходимата социална дистанция, отколкото да се хранят в стаите”, твърдят от БХРА. Оттам изтъкват, че "удължаването на работното време с два часа и половина няма да застраши здравето на гостите на хотелите, като в същото време ще запази психичното здраве на клиенти, персонал и инвеститори”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG