Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гърция затяга мерките и забранява излизането след 9 вечерта


Премиерът на Гърция Кирякос Мицотакис
Премиерът на Гърция Кирякос Мицотакис

Гърция затяга мерките срещу разпространението на коронавирус от неделя за период от една седмица. Затварят фризьорски салони, книжарници и нехранителни магазини, на които беше разрешено да отворят в навечерието на Коледа, предаде Ройтерс.

Решението на правителството в Атина беше обявено в събота. Повечето магазини бяха затворени още в началото на декември, но преди празниците властите отпуснаха мерките. Това даде глътка въздух на тежко засегнатия сектор на търговията на дребно.

Новите мерки влизат в сила от 3 януари, каза говорителят на правителството Стелиос Пецас в телевизионно обръщение. Въвежда се вечерен час след 21 часа, което е с един час по-рано от предишното ограничение.

Пецас обясни, че целта на тези мерки е училищата да могат да отворят на 11 януари. Ваксинирането започна на 27 декември, както и в повечето други страни от ЕС.

Потвърдените случаи на COVID-19 в Гърция досега са 139 447, а смъртните случаи са 4881.

До 7 януари Гърция изисква от влизащите от България да предоставят отрицателен PCR тест, който е направен до 72 часа преди пътуването. Все още важи изискването пътуващите да имат предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код.

Въпреки тези мерки, пристигащите от България са изследвани с бърз тест на граничните пунктове и са поставяни под 3-дневна карантина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG