Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма условия за отваряне". Вместо отхлабване на мерките – нови ограничения в Европа


В редица европейски държави действат нови мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Вместо очакваното бавно и постепенно премахване на ограничителните мерки, правителството в Гърция изненадващо въведе пълна карантина до 11 януари, информира БНР. Тя влезе в сила в 6 ч. сутринта в неделя. Вечерният час отново е от 21 ч. до 5 ч. Не се променя и протоколът за влизане в страната.

Вечерен час е в сила от събота и в 15 департамента на Франция. От 18 ч. до 6 ч. сутринта живеещите могат напускат домовете си само по здравословни и служебни причини. Засега няма дата за края на ограниченията.

Италия отложи за 18 януари отварянето на ски курортите, което беше предвидено за 7 януари. Това стана, след като местните власти поискаха повече време за подготовка, предаде Франс прес. "Оказва се, че няма условия за отваряне на обектите", каза здравният министър Роберто Сперанца.

Макар броят на новозаразените за ден да спадна от около 40 000 в средата на ноември до малко над 20 000 през последните дни, заразата започна да се разраства и стотици хора продължават да умират всеки ден, отбелязва Ройтерс.

Официалният брой на починалите до момента в Италия е около 75 000, което ѝ отрежда първо място по този показател в Европа и пето място в света Ваксинацията в страната започна в неделя, като се предвижда поставяне на по 470 000 инжекции седмично.

На граничните пунктове на Словения пък се извършват антигенни тестове на желаещите да влязат в страната. От неделя се разрешава ски туризмът, но посетителите трябва да имат негативен тест за коронавирус.

Повече за развитието на епидемията в България може да следите в блога на Свободна Европа. Данните за света може да откриете в интерактивната карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG