Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравните власти нямат план за избори по време на пандемия, искат първо да научат датата на вота


Датата на предстоящите парламентарни избори може да бъде ревизирана, стана ясно от среща на държавния глава Румен Радев със здравните власти.

Новината идва месец след като президентът обяви, че ще насрочи изборите за 28 март 2021 г. Във вторник той и вицепрезидентката Илияна Йотова се срещнаха със здравния министър Костадин Ангелов и други здравни експерти, за да установят дали пандемията и предвидените мерки за борба с нея няма да наложат промяна в датата.

Радев поиска от здравните власти прогноза за развитието на епидемията и план за борбата с нея, за да съобрази с тях насрочването на изборите. Той самият обаче беше призован първо да насрочи датата, за да получи в отговор плана на правителството за справяне с кризата.

Провеждането на избори по време на пандемия е трудно заради изискванията за социална дистанция, които трудно могат да бъдат спазени в изборните секции. Друга неяснота е свързана с правото на хората да гласуват, което може да бъде осуетено в случай на наложена им карантина, тъй като тя забранява напускането на домовете и предвижда санкции при нарушения. Дистанционно гласуване не е предвидено от законодателството.

"Какви са мерките за защита, които предвиждате, и каква свобода ще имат партиите при кампанията?", попита Радев във вторник. "В мига, в който президентът обяви датата на изборите, ние ще представим [плана за провеждането на изборите]", отговори здравният министър, като добави, че екипът му мисли за правата на хората, поставени под карантина.

Вицепрезидентката Илияна Йотова поиска да научи защо планът на здравните власти за справяне с кризата все още не се оповестява, но не получи отговор. Министър Ангелов увери, че от два месеца се разработва медицински протокол за провеждане на изборите в условията на пандемия, който се адаптира от международния опит. Но добави, че протоколът ще бъде ясен след като президентът насрочи изборите.

Сред вариантите, обсъждани от здравните власти, са въвеждането на секции за хора, които са преболедували, изготвянето на списъци за гласуване на хората под карантина, както и падане на карантината за няколко часа, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който също участваше в срещата. Възможна е и организация на мобилни урни за гласуване, каза той.

Според законодателството, действащо в момента, подвижните секции са предназначени само за хора с трайни увреждания. Промяна в това положение е възможна само със законови изменения.

По закон държавният глава трябва да издаде указ за насрочване на изборите не по-късно от 60 дни преди деня на вота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG