Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жени отново управляват метрото в Москва


Две от дванайсетте жени, които вече могат да управляват влакове в московското метро.
Две от дванайсетте жени, които вече могат да управляват влакове в московското метро.

Жени отново могат да карат влаковете на московското метро, съобщи Ройтерс. Това стана възможно след промени в руското законодателство, което забраняваше на жени да заемат определени професионални длъжности. Новата стъпка беше приветствана от московското кметство.

В метрото на руската столица работят около 60 000 работници, като над една четвърт от тях са жени, доскоро нямали право да заемат длъжността машинист. От години активисти се опитват да постигнат промяна в работната среда. С началото на 2021 г. дванадесет жени вече управляват влаковете в метрото.

Позицията на машинист е била възможна за жените в Съветския съюз още от 1936 г., но през 80-те години правителството налага забрана. Длъжността е посочена сред „професии с вредни и опасни условия“, които не могат да бъдат изпълнявани от жени.

През февруари 2020 г. Москва стартира обучителни курсове, предназначени за жени с интерес в професията. 25 жени са започнали курса, но само 12 от тях са встъпили в длъжност на 1 януари 2021, когато беше гарантирано равенството между половете в тази професия.

Новонастъпилите промени в закона позволяват и наемането на жени като водачи на трактори, камиони, кораби и други недостъпни досега професии.

Руското законодателство все още забранява на жените да работят в областта на металургията, на добива на нефт и на определени места от химическата промишленост.

Очаква се все повече жени да бъдат наети в професиите, досега определяни като рискови. Промяната се тълкува като стъпка напред за руското законодателство към една достъпна за всички полове работна и социална среда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG