Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция ускорява ваксинирането срещу COVID-19, за да настигне съседните държави


Полицаи патрулират до Триумфалната арка в новогодишната нощ. Булевард Шан-з-Елизе е празен.
Полицаи патрулират до Триумфалната арка в новогодишната нощ. Булевард Шан-з-Елизе е празен.

Франция променя плана си за ваксиниране срещу COVID-19, като с това се надява да ускори процеса и "да настигне своите съседи", съобщи френският здравен министър Оливие Веран. Към 1 януари, пет дни след началото на кампанията, Франция отбеляза само 516 ваксинирани.

В момента ваксинираните във Франция са "няколко хиляди", каза във вторник Веран, без да уточни точно колко са, предаде радио RTL.

Страните от ЕС започнаха едновременно процеса по имунизиране на 27 декември. До момента ваксинираните в Германия надхвърлят 260 000 души. В Италия те са над 128 000, а в Испания - над 82 000.

Във вторник Франция съобщи, че преминава към по-ускорена и по-опростена процедура на ваксиниране, за да навакса изоставането си. Медицинските сестри вече ще могат да имунизират и без задължителното присъствие на лекар. До края на месеца ще функционират 600 центрове за ваксинация, които в момента са около 100. В първия етап от кампанията ще бъдат включени и онези възрастни хора над 75 г., които не живеят в старчески домове, и за които беше планирано да получат ваксина едва през март. С приоритет ще бъдат ваксинирани и пожарникарите.

Първоначалният план беше представен в средата на декември и се основаваше на три етапа. Първият обхващаше възрастните хора и персонала от старческите домове, които да се имунизират през януари и февруари, а вторият - здравния персонал, хората над 75 г., както и тези над 65 г., които имат придружаващи заболявания. Останалите групи от населението се предвиждаше да се имунизират по-късно през пролетта.

Новините около забавянето на процеса във Франция идват на фона на противоречив отзвук от видеото, показало първия ваксиниран в страната - 76-годишната Морисет М. Заради маската на устата й не се чува добре какво казва тя пред камерата, но двама действащи политици заявиха, че тя е не е била наясно каква манипулация ще бъде извършена.

От болницата опровергаха тези твърдения, но въпросът с получаването на съгласие от възрастните хора, зависими от грижа, остава деликатен.

Антиваксърското движение във Франция е сравнително широко разпространено. Проучване на агенция Ипсос от ноември показва, че 46% от французите биха отказали поставяне на ваксина против коронавируса. Според друго по-широко проучване на Галъп от 2019, обхващащо 144 държави, всеки трети французин смята, че ваксините са опасни.

Наблюдателите намират връзка между днешната скептичност и кампанията срещу хепатит B през 90-те. Масовата ваксинация от 1994 г. бива последвана от непотвърдени опасения, че има връзка между имунизацията и множествената склероза. През 1998 г. Франция “временно” спира ваксинирането против хепатит B, като го обявява за задължително едва 20 години по-късно.

През 2009 г. властите не успяват да наложат и ваксината против грипния вирус H1N1. Тогава Френската република планира да обхване 70% от населението си, но успява да имунизира едва 8%.

За да повиши доверието към ваксините, Франция дава възможност за консултация с лекар на живо или онлайн, който отчита здравното състояние, следи за противопоказания, информира пациента и получава неговото писмено съгласие.

Към момента Франция е регистрирала 2.6 млн. случаи на коронавирус и повече от 65 хил. жертви на болестта. Карантината, която беше наложена от 29 октомври до 15 декември 2020 г. доведе до значително намаляване на броя на новозаразените.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG