Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беки Хамън – първата жена, водила отбор в NBA


Беки Хамън
Беки Хамън

Хиляди фенове на NBA наблюдават от трибуните мача между отборите на Сан Антонио Спърс и Лос Анджелис Лейкърс. Милиони са пред малкия екран. Точно 3,56 минути преди края на втората четвърт наставникът на Сан Антонио Грег Попович е изгонен, защото нахлува на площадката, за да протестира заради неотсъдено нарушение.

Точно тогава настъпва един исторически момент, за който всички говорят - на мястото на Попович застава 43-годишната Беки Хамън. Така тя се превръща в първата жена, водила отбор от NBA като старши треньор.

“Oчевидно това е голяма работа, важен момент”, каза Хамън след мача, цитирана от NPR. Въпреки че тимът ѝ отстъпи със 107 на 121, денят ще се помни дълго. Хамън казва, че в този момент е мислела само как да помогне на отбора си.

“Все още не съм го осмислила напълно," споделя тя. "Когато идвах към залата, не съм смятала, че ще се случи подобно нещо. Естествено, искаше ми се да победим в този мач".

През 2014 г. отборът наема Хамън на треньорска позиция на пълен работен ден, през 2018 г. вече седи до Попович, а в началото на 2021 г. го замества.

“Тя се труди сериозно вече няколко години и Попович ѝ даде шанс. Беше страхотно да я чувам как дава наставления. Тя има голяма страст за играта. Поздравления за нея и за Лигата”, коментира баскетболистът от Лос Анджелис Лейкърс Леброн Джеймс.

Кариерата на Беки Хамън започва още в колежа Colorado State през 1995. Четири години по-късно влиза в женската лига на NBA и играе като пойнт гард за състава на Ню Йорк Либърти, припомня сайтът "Булевард България". Има няколко кратки престоя в Трентино в Италия и в испанския Ривас. При завръщането си в САЩ е привлечена от Сан Антонио Старс.

Играе шест пъти в „Мача на звездите“, а след това има престои в ЦСКА (Москва) и още няколко руски отбора. През 2008 г. Хамън получава руско гражданство и дори избира да играе за националния отбор на страната, вместо за САЩ.

Със селекцията на Русия баскетболистката стига до бронзов медал на Олимпийските игри в Пекин (2008) и до сребро на европейското в Латвия година по-късно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG