Връзки за достъпност

Извънредни новини

Световната банка намали прогнозата си за растеж на глобалната икономика


Световната банка намали прогнозата си за растеж на глобалната икономика до 4% и предупреди, че ситуацията може да се влоши допълнително. Според институцията причина за възможния спад в растежа са увеличаването на броя на заразените и бавния процес на ваксинация.

“Краткосрочното развитие остава доста неясно”, пишат в доклада си от банката. В прогнозата на институцията се отчита спад от две десети и идва в година, в която глобалната икономика се сви с 4.3% заради пандемията.

В анализа е отчетен срив на икономическата активност, която е по-нисък от първоначално прогнозирания. В същото време възстановяването на икономиките протича по-бавно от очакваното.

Една от най-бързо възстановяващите се икономики е тази на Китай. Очакванията са Пекин да регистрира растеж от 8% до края на годината, след като през 2020 г. резултатите показаха увеличение от 2 %.

Прогнозата за възстановяването в САЩ е намалена с половин процент спрямо юни, като се очаква растежът на американската икономика да бъде 3.5%.

Очаква се пандемията да остави “дълготрайни белези” върху глобалната икономика и допълнително да забави темповете на растежа, което беше прогнозирано преди появата на COVID-19.

Според организацията държавите по света трябва да направят решителни крачки по посока стимулиране на инвестициите. Като подходяща посока е отчетено инвестирането в зелена инфраструктура, която да увеличи растежа, а в същото време да отговаря на предизвикателствата, свързани с климатичните промени.

Най-сериозно пострадали от кризата са хората с най-ниски доходи, а според банката именно там процесът по възстановяване на работните места ще бъде най-бавен.

През октомври Международният валутен фонд обяви свиване на икономиката и щети от COVID-19 "несравними" с Голямата депресия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG