Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксината на Moderna е одобрена от европейските здравни власти


Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) препоръча използването на ваксината срещу COVID-19, разработена от американската компания Moderna. Досега единствената одобрена за използване ваксина беше тази на Pfizer и BioNTech.

Агенцията взе решението си след като на предишното заседание в понеделник, членовете й не успяха да постигнат съгласие. Препоръката е ваксината на Moderna да се използва върху лица над 18 години.

ЕМА припомня, че ваксината е била тествана върху 30 000 души, половината от които са били инжектирани с нея, а останалите са получили плацебо. Изследванията са показали, че имунизацията е довела до намаляване на 94% от проявените симптоми.

За да получи крайно одобрение за употреба, формално потвърждение трябва да бъде направено и от Европейската комисия.

В последните седмици европейските институции получиха серия от критики за забавянето на ваксинационния процес в страните членки. Те бяха породени и от факта, че бяха подписани договори за доставка на шест вида ваксини, но до момента беше разрешена употребата само на тази на Pfizer.

Решението на ЕМА беше приветствано от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Добра новина, свързана с усилията ни да доставим повече ваксини срещу COVID-19 на европейците", написа тя в Туитър.

В следващите седмици се очаква и решение за ваксината на AstraZeneca и Oxford. Тя вече се прилага във Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG