Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вечерен час във Вашингтон. Четирима починаха след ексцесиите в Конгреса на САЩ


Пристигналите след няколко часа полицейски подкрепления изведоха от Конгреса всички привърженици на Тръмп
Пристигналите след няколко часа полицейски подкрепления изведоха от Конгреса всички привърженици на Тръмп
"Това не е протест, а метеж". Какво се случи
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Агресивните привърженици на американския президент Доналд Тръмп, които нахлуха в сряда вечерта в сградата на Конгреса на САЩ, окончателно бяха изведени минути преди във Вашингтон да влезе в сила извънреден вечерен час. Той започна в 18.00 ч. местно време и ще продължи 12 часа, през които полицията може да арестува всеки, който е навън.

Час и половина по-рано самият Тръмп призова поддръжниците си да се придържат към мирни действия и да се разотидат по домовете си без да оказват съпротива на униформените. Си Ен Ен съобщи за починала в болница жена, която по-рано е била простреляна в гърдите при нахлуването на тълпата в Конгреса. По-късно полицията във Вашингтон съобщи за още три смъртни случая, настъпили във връзка със сблъсъците.

По-голямата част от събралите се протестиращи привърженици на Тръмп се разотидоха, но много от тях останаха в района. Полицията постепенно разшири охранявания периметър, избутвайки демонстрантите, но до масови арести не се стигна.

Полицията избутва тълпата, разширявайки охранявания периметър около Конгреса
Полицията избутва тълпата, разширявайки охранявания периметър около Конгреса

Безпрецедентните сцени се разиграха на фона на започналото по-рано в Конгреса официално преброяване на гласовете от президентските избори, подадени от електоралната колегия. То беше прекъснато заради нахлуването на тълпата от привърженици на Тръмп, а конгресмените, сенаторите и целият персонал на Капитолия бяха изолирани.

Представителите на Конгреса трябваше да потвърдят официално победата на избрания нов президент на САЩ Джо Байдън, който получи 306 електорски гласа срещу 232 за Тръмп. Много от съпартийците на настоящия президент заявиха, че ще потвърдят резултатите от вота, но десетки конгресмени и дузина сенатори обявиха, че ще оспорят резултатите от гласуването в няколко щати.

Тези събития започнаха с организирането на многохиляден протест на привърженици на Тръмп близо до монумента на Джордж Вашингтон под мотото "Марш за спасението на Америка".

Действащият президент държа реч пред симпатизантите си, в която за пореден път отправи недоказани твърдения за фалшифициране на изборните резултати от ноември. "Да не признаваш нарушение, когато става въпрос за кражба. Държавата ни изтърпя достатъчно и ние няма да понасяме това повече", каза Тръмп.

Речта му продължи близо час и включваше обвинения срещу политици от средите на демократите и срещу представителите на медиите. Той нарече победите на представителите на Демократическата партия "експлозии от простотия".

Малко по-късно стотици от поддръжниците му се насочиха към загражденията пред сградата на Конгреса. Те пробиха барикадите и полицейския кордон и нахлуха в сградата, в която се помещават двете камари на американския парламент. Органите на реда използваха лютив спрей и сълзотворен газ, но не успяха да разпръснат тълпата.

Агресивните привърженици на Тръмп останаха в сградата на Конгреса в продължение на часове. Един от тях дори проникна в кабинета на председателя Нанси Пелоси и се снима с крака върху бюрото ѝ. След това той остави върху него бележка с надпис: "Ние няма да отстъпим". Сред нахлулите в сградата хора имаше някои, които носеха знамето на Конфедерацията.

В крайна сметка около час и половина преди влизането в сила на вечерния час президентът Тръмп ги призова да се разотидат. "Време е да се приберете у дома. Трябва да има мир", заяви действащият държавен глава на САЩ в свое видео обръщение, разпространено в Туитър.

Впоследствие то беше свалено от социалната мрежа заради отправените от него поредни недоказани твърдения, че е победил на изборите с голяма преднина, но гласовете са му били откраднати. Позиция, която беше опровергана от официалните резултати, обявени от електоралната колегия, както и от съдилищата, разгледали многобройните жалби от щаба на Тръмп.

Изявлението на президента стана факт минути след като избраният за следващ президент на САЩ Джо Байдън произнесе реч от щата Делауеър, където се намира в момента. Той обяви, че "демокацията [в САЩ] е под безпрецедентна атака".

"Един президент може в най-добрия случай да вдъхновява хората, в най-лошия - да ги подстрекава. Призовавам президента Тръмп да излезе веднага пред националната телевизия и да защити Конституцията и федералната столица", каза Байдън, докато в този момент Тръмп запазваше мълчание на фона на ексцесиите около и в сградата на Конгреса.

Охранители на конгресмените насочват оръжия срещу опитващи да нахлуят в пленарната зала
Охранители на конгресмените насочват оръжия срещу опитващи да нахлуят в пленарната зала

В този момент от щата Джорджия пристигна официално потвърждение, че демократите са спечелили и втория балотаж за сенатор. Така се оказа, че те вече ще контролират и Сената във Вашингтон, освен Белия дом и Камарата на представителите.

Малко преди началото на извънредния вечерен час в района на Капитолия се появиха многобройни полицейски подкрепления, служители на ФБР, както и Националната гвардия. Така органите на реда успяха да отцепят широк периметър около Конгреса.

В последните дни Тръмп призоваваше вицепрезидентът Майк Пенс, който председателства процеса на преброяването, да се опита да наложи промяна на резултатите. Самият Пенс обаче заяви, че дори да изпитва съмнения в "честността" на изборите, не е редно той да приема или отхвърля резултатите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG