Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изключително положителни данни". Мерките заради COVID-19 засега остават без промяна


Главният здравен инспектор Ангел Кунчев (вляво) и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов
Главният здравен инспектор Ангел Кунчев (вляво) и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Ограничителните мерки срещу разпространението на епидемията от коронавирус в България засега остават без промяна. Това стана ясно по време на първия редовен брифинг на Националния оперативен щаб за 2021 г. в четвъртък.

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че евентуално решение за промяна ще бъде взето през следващата седмица, след като бъдат анализирани данните за първите две седмици от годината. Тогава щабът ще разполага и с информация за развитието на заразата след първите 10 дни от възстановените присъствени занятия на най-малките ученици и отварянето на детските градини и яслите.

В понеделник предстои среща между Ангелов и образователния му колега Красимир Вълчев, на която ще бъдат обсъдени възможностите за възстановяване на нормалните училищни занятия и на по-големите класове. Преди дни Вълчев коментиа, че може да се мисли за връщане на учениците от 5 до 12 клас в училище едва след 18 януари, евентуално поетапно.

„Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените мерки. По отношение на миналото денонощие – новите случаи са 1002 или 9,9% от тестваните. Излекуваните са 2023 или два пъти повече от новите случаи. Това е трайна тенденция, която се наблюдава и на седмична база“, отчете здравният министър.

Намалява и броят на активните случаи – към 6 януари те са 69 642 при 75 163 в първия ден от 2021 г. Настанени в болници са 4262 пациенти, от които 379 души са в интензивни отделения.

Броят на жертвите обаче остава висок – през последното денонощие животът си са загубили 59 души с коронавирус. Така общият брой на починалите от началото на епидемията в България достигна 7961 души.

Според последните данни на оперативния щаб областите в страната с най-ниско ниво на заболеваемост – под 120 на 100 000 души, са Кърджали, Разград и Габрово, а тези с най-високо са Враца (249 на 100 000), Русе (245 на 100 000) и Варна (238 на 100 000).

Кампанията по ваксинирането в страната започна отново след пристигането на втората пратка от препарата на Pfizer/BioNTech. Ваксинирани през изминалото денонощие са 2465 души, с което общият им брой до този момент в страната е 7913. Повече от половината от тях са лекари – 55,39%, специалистите по здравни грижи са 20,4%, помощният персонал е 15,31% и 8,9% са други, уточни Ангелов.

От щаба припомниха, че в рамките на месец общият брой на доставените ваксини у нас ще достигне 100 000, без в тази бройка да са включени евентуални доставки от одобрената преди ден от ЕК втора ваксина за територията на Евросъюза – тази на Moderna. Предимството ѝ е, че след транспортирането може да се съхранява на между 2 и 8 градуса в продължение на 30 дни в обикновен хладилник, а при тази на Pfizer/BioNTech срокът е само 5 дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG