Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стефан Джамбазов, който събра в кадри последните 7 години от живота на Андрей Даниел


Стефан Джамбазов
Стефан Джамбазов

Малка столична галерия в края на 2019 г. Ученици на художника Андрей Даниел са организирали изложба. Преподавателят влиза и започва да разглежда работите на своите студенти.

Точно в този момент журналистът Стефан Джамбазов вади фотоапарата си и улавя “една особена светлина” в погледа на художника, както и сянката му, отразена на стената. Това е една от последните снимки на Андрей Даниел, който почина в началото на 2020 г.

“Не ми се говори за него в минало време”, казва Джамбазов в интервю за Свободна Европа. Той е автор на фотоизложба „Андрей Даниел – последните 7 години“, която ще бъде показана в галерия „Академия“ на Националната художествена академия от 7 до 23 януари тази година.

Художникът Андрей Даниел, заснет от Стефан Джамбазов по време на изложба в София в края на 2019 г.
Художникът Андрей Даниел, заснет от Стефан Джамбазов по време на изложба в София в края на 2019 г.

“Това място все пак беше неговият дом”, казва Джамбазов. Според него последните седем години са толкова важни, колкото и първите седем, “защото тогава се вижда какво оставяш, какво даваш”. Той е заснел художника в различни ситуации - на откривания на изложби, в ателиета, по време на работата му със студенти, както и в моментите, в които е бил обграден с приятели.

“Аз съм журналист, не съм професионален фотограф, нямам и претенции. Снимките са част от журналистическата ми работа”, казва Джамбазов. Фотографиите му са по-скоро документални, защото когато снима, не режисира хората в кадъра.

“Гледам да не бъда усетен", казва той. "Снимките в голяма степен са репортажни, защото аз никога не нагласям човека, не казвам “Застани тук или там”.

Изложбата не е хронология на последните 7 години на художника, а “отделни емоционални моменти”. Една от следващите спирки на експозицията е Берлин. Преди това е била показвана на празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол и в културния дом „Борис Христов“ в Пловдив.

“Той се опитваше да извади от студентите си най-доброто. За разлика от други преподаватели, които се опитват да наложат себе си и да ги направят свое копие, той бягаше от това. Искаше да изразят себе си”, спомня си Джамбазов за своя приятел.

Входът на галерия "Академия"
Входът на галерия "Академия"

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG