Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Корея определи като провал икономическия си план


Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун на Осмия конгрес на партията си в Пхенян, 6 януари 2021 г.
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун на Осмия конгрес на партията си в Пхенян, 6 януари 2021 г.

Северна Корея сама обяви петгодишния си икономически план за "огромен провал", предадоха информационните агенции. Изразът принадлежи на лидера на страната Ким Чен-ун и беше изречен по време на конгрес на управляващата Корейска работническа партия.

Северна Корея е последната в света затворена комунистическа страна с еднопартийна система и с държавна планова икономика. Изискванията към завършващата сега петилетка бяха изготвени на конгрес на партията през 2016 г.

Последният петилетен план за национално икономическо развитие се е провалил във всички сектори, предаде севернокорейската информационна агенция, цитирана от Ройтерс.

Конгресът привлича международно внимание със самия факт, че е публична проява на властта, от която могат да се направят косвени изводи за истинското състояние на страната. Това е осмото подобно събрание в историята, като първото е проведено през 1946 г.

Страната постигна чудотворна победа, като успя да увеличи мощта и престижа си, каза във встъпителната си реч лидерът на Корейската народно-демократична република Ким Чен-ун. Той се позова на военния напредък на страната, завършил с тестове на балистични ракети през 2017 г.

Конгресът на единствената партия е един от най-големите пропагандни спектакли в страната, който има за цел да укрепи властта на Ким Чен-ун, отбелязва Асошиейтед прес. Ким открито признава някои от своите грешки и изгражда образа на богоподобен „човек от народа“, когото хората да почитат и следват.

По данни на ООН партията се е опитала да ускори икономическия растеж и да засили доставките на електроенергия, но в страната все така има траен недостиг на ток и храна.

Авторитарната страна е сред най-бедните страни в Азия. През последните години тя премина и през природни бедствия, международни санкции и затварянето на границата с Китай заради пандемията от коронавирус. Китай е от малкото страни, с които Пхенян поддържа търговски отношения.

В словото си пред Конгреса Ким похвали севернокорейците за това, че са се справили с трудностите около пандемията. Северна Корея не е регистрирала официално нито един случай на заразен с COVID-19. Присъстващите на конгреса не са носили предпазни маски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG