Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мъжът, атакувал журналисти на конференцията на ГЕРБ, е осъден на 2 години пробация


Денислав Станоев (с черната маска) заедно с част от другите младежи, атакували журналисти и протестиращи на конференцията на ГЕРБ на 5 август 2020 г.
Денислав Станоев (с черната маска) заедно с част от другите младежи, атакували журналисти и протестиращи на конференцията на ГЕРБ на 5 август 2020 г.

Младият мъж, който атакува физически журналисти от Свободна Европа и протестиращи по време на последната партийна конференция на ГЕРБ, е осъден на 2 години пробация, съобщи Софийската районна прокуратура в четвъртък.

20-годишният Денислав Станоев беше един от двамата задържани след събитието в „София Тех Парк“ на 5 август миналата година. Той беше обвинен за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди на двама протестиращи, присъствали на конференцията. Освен това Станоев е осъден и за това, че изтръгна мобилен телефон от ръката на журналистката Полина Паунова и демонстративно го захвърли встрани.

Подсъдимият призна пред Софийския районен съд вината си и делото му беше разгледано по съкратената процедура. Още при разглеждането на първоначалната му мярка за неотклонение той определи действията си като „огромна глупост“.

Станоев и още няколко млади мъже с предпазни маски на лицата се държаха агресивно с журналистите и появилите се на място протестиращи по време на конференцията на ГЕРБ през август. Тогава от партията отрекоха да познават тези мъже, определяйки ги като „платени провокатори“.

Ден след събитията от партията подадоха жалба до полицията с твърдението, че и техен служител е бил нападнат и удрян. От ГЕРБ нямат обяснение защо техният пиар Никола Николов беше заснет да извежда протестиращ от зоната на конференцията и да го предава в ръцете на въпросната група мъже с маски. Самият Николов твърдеше, че не ги е познавал и ги е сметнал за охранители от фирмата, наета за събитието.

Както Свободна Европа писа в края на август 2020, впоследствие стана ясно, че фирмата, охранявала събитието, не е подавала сигнали за инциденти до вътрешното министерство, макар че има такова задължение по закон.

"Няма да го набием, има охрана." Насилие по време на партийно събрание
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG