Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП изключи Георги Гергов. Социалистите в Пловдив видяха "гьобелсови методи"


Георги Гергов
Георги Гергов

Пловдивският бизнесмен и бивш член на висшето ръководство на БСП Георги Гергов вече дори не е член на партията, съобщи пресцентърът на социалистите в четвъртък.

В съобщението се уточнява единствено, че по случая са се произнесли „всички висши контролни и колективни органи на партията“.

Георги Гергов беше изключен от Националния съвет на БСП по инициатива на лидера Корнелия Нинова, след като стана ясно, че е домакинствал на неформалната среща между бившия главен прокурор Сотир Цацаров и издателя на в. „Сега“ и собственик на „Овергаз“ Сашо Дончев в началото на 2017 г. Случаят доби известност като „ЦУМ-гейт“.

Дончев публично обвини главния прокурор, че го е заплашил заради редакционната политика на всекидневника му и подозрения, че финансира опозиционната партия „Да, България“ и несъществуващата вече телевизия BiT. Цацаров отрече, а Гергов подкрепи неговата позиция, че Дончев е инициирал срещата, а не обратното. Оттогава пловдивският бизнесмен и Нинова са в конфликт.

В началото на 2021 г. Корнелия Нинова поиска Гергов да бъде изключен от БСП заради "грубо нарушаване на уставни норми". Конкретният посочен повод е "противоуставното свикване на заседание на Областния съвет в Пловдив, чийто председател е Гергов". Неофициално обаче социалисти обвиняват Георги Гергов в отношения с управляващата партия ГЕРБ и премиера Бойко Борисов.

През юни миналата година Гергов беше избран за председател на Градския съвет на БСП в Пловдив, който в четвъртък излезе с остра позиция срещу ръководството на партията. В нея се казва, че пловдивската организация сваля доверието си от Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. Сред причините са посочени липсата на адекватна политика, системни нарушения на партийния устав, „натиск и заплахи в мутренски стил“, както и репресии с „гьобелсови средства и методи“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG