Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия въведе задължителен PCR тест за влизащите от България


Германия въведе задължителен PCR тест за влизащите от рискови региони, включително от България. Това съобщиха от българското Министерство на външните работи. Тестът трябва да бъде извършен в рамките на 48 часа преди пристигането в страната или непосредствено след това.

Новата мярка влезе в сила на 11 януари и ще важи за територията на цялата страна в съответствие с изискванията на всяка федерална провинция.

Остава в сила изискването за 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната най-рано на петия ден, след като бъде направен допълнителен тест с отрицателен резултат. В сила е и изискването всички пътуващи за Германия да се регистрират предварително.

В България през последното денонощие са регистрирани 105 нови случая на коворнавирус, показват данните от Единния информационен портал. Положителните проби са 6,4 % от общо направените общо 1629 PCR и бързи антигенни теста.

Регистрираните като излекувани след изтеклите им карантини са 655 души. 380 се намират в интензивни отделения, а общо хоспитализирани са 4205 души. Най-много нови случаи има в София - 30. В област Варна са 14, а в областите Бургас и Перник - по 7 души.

Процентът на положителните тестове за COVID-19 продължава да спада. Преди ден бяха регистрирани 6.6% заболели измежду всички тествани. В събота този процент беше 7.7%, а в петък – 8.7%. Това се случва на фона на повече от 40 % положителни тестове, регистрирани през ноември и декември.

Намалява и броят на смъртните случаи. За последното денонощие починалите са 29 души. В неделя пък те бяха 19, което е и най-ниският брой на починали, инфектирани с вируса, от 26 октомври насам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG