Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов беше тук. Как се срути укрепеното по пътя към Рилския манастир


Бойко Борисов показва извършената работа по пътя на 29 декември 2020 г.

Голяма скала падна в събота и затвори пътя към Рилския манастир. Подобни инциденти не са рядкост, особено през зимата, когато валежите водят до срутвания.

Свидетелите на случая обаче припомниха, че само 10 дни по-рано на същото място беше министър-председателят Бойко Борисов и обяви ремонта на участъка за успешно приключен.

"Що направи бе Бойко? Една седмица не можа да изкара", пита Краси Янев в своя публикация. Други минаващи също публикуваха снимки от мястото на инцидента и припомниха думите на премиера.

Десет дни по-рано министър-председателят Бойко Борисов посети същото място. Инцидентът се случи в участъка, който беше проверен в края на 2020 г. от премиера.

Пътят остава затворен за неопределено време, защото “има опасност от ново свличане”, каза пред БТВ членът на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Иван Досев. По думите му участъкът все още не е завършен.

На 29 декември 2020 г. обаче Борисов обяви четири пъти укрепването за успешно, а по-късно думите му бяха потвърдени и от официално съобщение на правителствената пресслужба.

“Каквото сме обещали за Рилския манастир - вече сме го изпълнили. С близо 6 млн. лв. бе завършено укрепването на срутището по пътя за светата обител”, пише в първия си пост на 29 декември 2020 г. премиерът Борисов.

Няколко минути по-късно в страницата на премиера следва ново съобщение:

“Приключи укрепването на срутището на пътя за Рилския манастир. В 250-метровия участък е изградена укрепителна стоманобетонна стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която поема натоварването на срутищното тяло, като то е подсилено с микропилоти и анкери. Благодаря на строителите, които работиха много мобилизирано, за да може укрепителните дейности да приключат преди Коледа.”.

В третата публикация премиерът благодари на “Господ, че съхрани здравето на строителите, които работиха по изключително опасен и стръмен терен. Крайният резултат е отличен”.

"Еластичната ограда може да задържи близо 1,2 тона скална маса", казва в четвъртото съобщение Борисов.

От видеото, публикувано в профила на премиера, се вижда, че никой от придружаващите го лица не му противоречи.

Бойко Борисов е със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението на обекта в края на 2020 г.
Бойко Борисов е със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението на обекта в края на 2020 г.

Борисов е придружаван от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който не поправя думите на премиера, че работата е приключена.

Едва след инцидента Нанков каза, че обектът не е завършен.

Това обясни в понеделник и шефът на АПИ Иван Досев. По думите му “проектът за укрепването на срутището е разделен на два етапа. Единият етап включва стената, част от анкерите, мрежите и диагоналните въжета, които все още не са поставени. Първият етап е почти изпълнен. Остават малка част анкери да се допоставят и диагоналните въжета, които, за съжаление, не беше възможно да бъдат поставени”.

По думите на представителя на АПИ причина за инцидента е времето. “Валежите ни изненадаха”, каза Досев. Според него изпълнените до момента дейности са за около 4 млн. лв.

Пътят към Рилския манастир ще остане затворен поне до спиране на валежите, казаха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През това време оттам, през светлата част на денонощието, ще могат да преминават само представители на духовенството и служители на манастира.

Свободна Европа изпрати въпрос до Министерския съвет - кое е вярното? Дали казаното от Борисов, че обектът е завършен, или казаното от Нанков и Досев, че не е. В отговора, получен няколко часа след публикацията, се казва, че няма разминаване. "В профила си във Фейсбук премиерът съобщава за дейности, които са финализирани – изграждането на стоманобетонна стена, еластична преграда, геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа, закрепена със стоманени анкери и монтажни скоби, както и възстановяване на пътната настилка в участъка. Срутището в своята основа е укрепено", пише в отговора на правителствения пресцентър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Никой не помни толкова безснежен сезон"
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00
XS
SM
MD
LG