Връзки за достъпност

Извънредни новини

Засега 21% от учителите в България искат да се ваксинират срещу коронавирус


21% от учителите в България са заявили желание да се ваксинират срещу COVID-19, стана ясно в понеделник след среща между министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, министъра на образованието Красимир Вълчев и членове на Националния оперативен щаб.

От институциите съобщават, че записването за имунизация на учителите продължава. Освен преподавателите приоритетно ще бъде ваксиниран и непедагогическият персонал, работещ в училищата.

Преди седмица образователният миистър обясни, че се правят списъци за ваксинирането на учителите срещу COVID-19, като педагогическите специалисти в страната са 90 000. В това число влизат директорите, заместник-директорите, логопедите, психолозите и педагогическите съветници.

Вариантите за продължаване на учебната година

Сред другите обсъждани теми между министрите и щаба са били противоепидемичните мерки в училищата. На този етап обаче институциите не могат да посочат какви ще бъдат решенията им за продължаване на учебната година.

Във фейсбук публикация председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов, който е директор и на столичното 119-то училище, посочва, че има варианти за продължаване на образователните дейности. Според него, ако 1/5 от учителите се ваксинират, възстановяването на присъственото обучение ще е много по-безопасно.

“Най-лошият сценарий е, ако учениците от начален етап си останат вкъщи, ако обстановката се влоши”, посочва Стаматов.

Пред "24 часа" той посочва, че в малките училища, в които се обучават до 200-300 деца, има възможност присъственото обучение да бъде възстановено.

Обсъждана е и възможност за стъпаловидно връщане на отделни класове. Една седмица се връщат 5-и клас от едната смяна и 8-и от другата, втората седмица се връщат 6-и и 9-и, третата - 7-и и 10-и от втората смяна. Така в рамките на един месец ще могат да се завъртят всички класове поне по една седмица в реална присъствена форма, за да не губят от нормалната социална комуникация.

Според Стаматов е особено важно да се осигури начин учениците от 5-и, 7-и и 12-и клас да се върнат в училище. Това е възможно да става като се редуват присъствени и неприсъствени седмици.

На 4 януари, когато учениците от първи до четвърти клас в страната се върнаха към присъствено обучение в училищата, министърът на образованието заяви, че ако обстановката с коронавируса се подобри, ще има възможност от 18 януари поетапно в класните стаи да се завърнат и учениците от пети до 12-и клас - чрез редуване на класовете и паралелките.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG