Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ включва йеменските бунтовници хуси към черния списък на терористите


Мъж пренася чувал с брашно, пристигнало като хуманитарна помощ в столицата на Йемен Сана. Снимката е от 11 февруари 2020 г.
Мъж пренася чувал с брашно, пристигнало като хуманитарна помощ в столицата на Йемен Сана. Снимката е от 11 февруари 2020 г.

Вашингтон ще включи йеменските бунтовници хуси в черния списък на терористичните групировки, предадоха информационните агенции. Новината породи опасения, че това ще навреди на доставките на хуманитарна помощ за страната.

Военната кампания на хуси "уби много хора, продължава да дестабилизира региона и пречи на Йемен да достигне мирно решение на конфликта", каза в неделя вечерта държавният секретар Майк Помпео.

Хуси са шиитска секта, която контролира столицата Сана и по-голямата част от северните и западни части на Йемен. Официалното име на групировката е "Ансар Аллах". Тя е в конфликт с подкрепяното от Саудитска Арабия правителство, както и със сепаратистите от южната част на страната.

"Определянето на "Ансар Аллах" като терористична групировка цели да ги държи отговорни за терористичните им акции, включително за нападения извън страната, които заплашват цивилните граждани, инфраструктурата и търговските доставки", каза в неделя Помпео.

Йемен е най-бедната страна на Арабския полуостров и е в гражданска война от 2015 г. Досега в конфликта са загинали над 100 000 души, инфраструктурата е разрушена, а страната е в хуманитарна криза.

От ООН предупредиха, че включването на хуси в списъка с терористични организации ще застраши достъпа на Йемен до хуманитарна помощи напомниха, че това може да обрече на глад 80% от 24-те милиона население на страната. Достъпът до помощите минава през общуване с бунтовниците. То би било ограничено, ако хуси се смятат за терористи.

Ще въведем мерки, с които да ограничим влиянието на "Ансар Аллах" върху някои хуманитарни дейности, каза държавният секретар на САЩ.

Решението на Вашингтон идва 10 дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън. То може да се отрази на политиката, която демократите ще водят спрямо Иран - страна със силни връзки с хуси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG