Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЗО: Изработването на стаден имунитет до края на годината е малко вероятно


Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че постигането на стаден имунитет срещу COVID-19 е малко вероятно да се случи до края на годината. Прогнозата на организацията е, че това няма да се случи дори при ускоряване на процеса на ваксиниране в отделните държави.

“Дори ваксините да започнат да защитават най-уязвимите, през 2021 г. няма да бъдат постигнати особени нива на имунитет на населението”, каза един от водещите учени, работещи за СЗО - Сумя Суаминатан. По думите ѝ дори стаден имунитет да бъде постигнат в няколко държави, това няма да предпази всички хора по света.

Въпреки наложените сериозни ограничения, разпространението на вируса в света продължава с високи темпове. С настъпването на зимата през 2020 г. броят на новозаразените на ден се увеличи и дори надмина пиковите стойности от пролетта.

В САЩ и Европа вече започна процесът по ваксинация на населението с ваксините на Pfizer и Moderna. Китай и Русия пък ваксинират населенията си със собствени ваксини.

За постигането на сериозен резултат от ваксинационните процеси, водещ до стаден имунитет, е необходимо между 70 и 80% от населението да бъде ваксинирано, смятат експертите.

В България ваксинацията започна на 27 декември, като до момента са имунизирани 14 161 души или 0.2% от населението. По думи на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов по-мащабното ваксиниране ще започне след средата на февруари, когато у нас пристигнат повече ваксини.

Най-бърз е процесът в Израел, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Обединеното кралство.

Разпространението на заразата по света можете да следите на интерактиваната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG