Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стивън Содърбърг, който си проправи път към голямото кино чрез монтажа


Стивън Содърбърг
Стивън Содърбърг

Преди 10 години той направи филм, който освен че все още впечатлява със звездния си актьорски състав, през изминалата година сякаш се оказа пророчески. Става въпрос за американския режисьор Стивън Содърбърг, който на 14 януари навърши 58 години.

Макар че е носител на Оскар и Еми и десетки пъти е номиниран за всички най-престижни награди в киното, името на родения в Атланта, щата Джорджия, американец се споменаваше през 2020 най-често във връзка с излезлия 9 години по-рано филм „Заразяване“. Той не му донесе никакви отличия, но пък разказваше за мистериозен вирус от Китай, който заплашва да унищожи живота, който съвременното човечество познава.

Между измислената епидемия от филма и реалната пандемия от коронавирус, превзела света през миналата година, лесно можеха да се правят паралели. Може би това е причината Содърбърг и част от актьорския състав в „Заразяване“ често да бъдат канени като гости в американските медии.

По време на едно свое телевизионно участие актьорът Джъд Лоу разказа, че докато са снимали лентата, експертите, работили по сценария на Скот Бърнс, са предупреждавали, че е въпрос на време този сюжет да се превърне в реалност.

Стивън Содърбърг и съпругата му Джулс Аснър на премиерата на "Заразяване" на 68-ия Международен филмов фестивал във Венеция, 3 септември 2011 г.
Стивън Содърбърг и съпругата му Джулс Аснър на премиерата на "Заразяване" на 68-ия Международен филмов фестивал във Венеция, 3 септември 2011 г.

В момента Содърбърг и Бърнс работят по сценарий за продължение на филма, което режисьорът определя като „философско“. „Работим по това, но вероятно трябва малко да побързаме“, коментира наскоро Содърбърг в подкаста Happy Sad Confused.

Продължението на „Заразяване“ не е първият филм, в който режисьорът се изявява едновременно и като сценарист. В началото на кариерата си той неведнъж е участвал в собствените си ленти и като монтажист, оператор и актьор. „Аз дойдох в киното чрез монтажа и това вероятно е най-добрата школа“, е споделял в миналото Стивън.

Той е едно от шестте деца в семейство на професор. Израства в Батън-Руж, щата Луизиана, където баща му е бил декан на местния университет. След като завършва училище, Содърбърг заминава за Холивуд, където прави първи стъпки в киното, препитавайки се като монтажист. След това се завръща у дома, за да следва. Междувременно започва да пише сценарии и да снима любителски късометражни филми.

Първият му успех идва покрай негов документален филм за групата Yes. Лентата привлича вниманието на продуценти, които му възлагат пълнометражен филм-концерт за бандата. Филмът излиза под заглавието 9021 LIVE и е номиниран за Грами за пълнометражно музикално видео.

През 1989 г. излиза „Секс, лъжи и видео“ – дебютът на Содърбърг в игралното кино, на който той е сценарист и режисьор. Филмът му носи Златна палма от фестивала в Кан, а след това е номиниран и за Оскар за най-добър оригинален сценарий.

Бенисио Дел Торо и Стивън Содърбърг с Оскарите си за поддържаща роля и най-добър режисьор, 25 март 2001 г.
Бенисио Дел Торо и Стивън Содърбърг с Оскарите си за поддържаща роля и най-добър режисьор, 25 март 2001 г.

Следват няколко по-неизвестни за широката публика негови заглавия като “Кафка“ с Джереми Айрънс, “King of the Hill”, “Underneath“ и “Шизополис”, който напълно съответства на заглавието си. Това е сюрреалистичен разказ, за който Содърбърг сам написва сценария, режисира го, заснема го като оператор и изпълнява главната роля.

През 1998 той привлича масовия интерес с трилъра си “Извън контрол” с Джордж Клуни и Дженифър Лопес. Две години по късно излиза “Ерин Брокович” с Джулия Робъртс, който е номиниран за Оскар за най-добър режисьор.

През 2000 г. идва и звездният миг на Содърбърг и Бенисио Дел Торо, които се събират, за да направят емблематичния филм “Трафик”. Първият взима Оскар за най-добър режисьор, а вторият – за поддържаща роля. Содърбърг се изявява като оператор и в този филм, но ползва псевдоним.

Следва касовият му успех с „Бандата на Оушън“, който има и две продължения. Междувременно прави „Фронтално“, „Соларис“, „Информаторът“, „Заразяване“, „Странични ефекти“ и много други. Освен единствения си засега Оскар за „Трафик“, в досегашната си кариера Стивън Содърбърг има общо 31 филмови отличия и 86 номинации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG