Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът Румен Радев насрочи изборите за парламент на 4 април


Румен Радев
Румен Радев

Парламентарните избори ще са на 4 април тази година, съобщи държавният глава Румен Радев. В понеделник той е подписал указ за насрочването им.

През последната седмица президентът проведе консултации за организацията на вота в епидемична обстановка. Той се срещна с парламентарните и извънпарламентарните партии, изборната администрация и здравните власти.

През декември миналата година Румен Радев заяви намерението си изборите за Народно събрание да се проведат в първата възможна дата – 28 март. Пандемичната обстановка и нуждата от законодателни промени, които да гарантират възможността всички граждани да гласуват, в това число и поставените под карантина, стана причина президентът да свика консултациите за уточняване на детайли по насрочването на вота.

По време на срещите управляващите от ГЕРБ обясниха, че администрацията е подготвена за провеждане на избори, а законодателните промени, наложени от пандемията от COVID-19, могат да бъдат направени за седмица. Ето защо президентът обясни, че в рамките на конституционния двумесечен срок той отпуска една допълнителна седмица за подготовка.

Мандатът на 44-то Народно събрание изтича на 26 март. Според конституцията първата възможна дата за провеждане на избори е 28 март, а последната – 28 май.

Предишните парламентарни избори се проведоха на 26 март 2017 година. Оттогава досега управлява коалиционното правителство на ГЕРБ и "Обединени патриоти". През лятото на 2020 година в България започнаха продължителни протести с искане за оставка на правителството, но то успя да запази властта си и да завърши мандата.

Според последното социологическо проучване, публикувано от агенция „Алфа рисърч“, ГЕРБ имат подкрепата на 24.3% от избирателите. Следващата политическа сила е БСП с 21.9% подкрепа. Като трета политическа сила през декември (когато е проведено допитването – бел.ред) се очертава "Има такъв народ" на Слави Трифонов с 10.2% подрепа.

За ДПС биха гласували 7.2% от гражданите, а за "Демократична България" - 6.1%. Платформата „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова доближава прага от 4 на сто за влизане в парламента, а коалицията ВМРО-НФСБ, които са пратньори на ГЕРБ във властта, се ползват с 2.7% доверие, което е недостатъчно за влизане в Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG