Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой ще поведе партията на Меркел


Норберт Рьотген, Фридрих Мерц и Армин Лашет
Норберт Рьотген, Фридрих Мерц и Армин Лашет

Тази година конгресът на най-голямата политическа партия в Германия няма да се проведе по обичайния начин. Делегатите няма да се съберат в една сграда, където да слушат речи и да говорят помежду си в минутите между изказванията. Вместо това те ще се срещнат онлайн заради пандемията от COVID-19. Работата на тези 1001 делегати обаче ще се следи внимателно в цяла Европа.

Те ще изберат нов лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) – партията, която доминира германската политика през последните 70 години. Победителят обаче няма да е просто партиен лидер. Той ще води германските консерватори при парламентарните избори през септември и ще бъде вероятен кандидат за следващ канцлер на Германия – пост, който от повече от 15 години е зает от Ангела Меркел.

Самата Меркел обяви, че няма да се кандидатира за канцлер при изборите на 26 септември тази година. Още през 2018 г. тя се оттегли от лидерския пост в партията си. Тогава на мястото ѝ беше избрана Анегрет Крамп-Каренбауер, но тя не успя да се наложи на поста и се оттегли месеци след избора си.

За лидерската позиция в ХДС се борят трима кандидати, но никой от тях не изпъква като ясен фаворит, отбелязва агенция Франс прес. Кампаниите и на тримата бяха засенчени от проблемите на страната, която е тежко засегната от новата вълна на пандемията от COVID-19 и няколко пъти затегна противоепидемичните мерки.

Кандидатите за лидерската позиция в ХДС са настоящият премиер на провинцията Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който е смятан за близък до Меркел, Фридрих Мерц, който е възприеман като политически противник на канцлерката, и председателят на комисията по външни работи в Бундестага Норберт Рьотген.

За да бъде избран, един от тези кандидати трябва да получи поне 501 гласа на партийния конгрес. Ако никой от тях не събере толкова, ще се проведе балотаж. Резултатите ще бъдат потвърдени с преброяването на бюлетини, изпратени по пощата.

Ангела Меркел няколко пъти заяви, че няма да подкрепи нито един кандидат. По време на посещение в Северен Рейн-Вестфалия през лятото обаче тя каза, че Армин Лашет „има инструментите“ да бъде канцлер. Лашет получи подкрепа от близки до Меркел членове на ХДС, включително шефът на кабинета ѝ Хелге Браун. Лидерът на баварската партия съюзник на ХДС Християнсоциален съюз (ХСС) Маркус Зьодер също подкрепи Лашет.

59-годишният премиер на Северен Рейн-Вестфалия, който се се очаква да продължи центристкия курс на Меркел, ако бъде избран, се очерта като фаворит в началото на кампанията, но впоследствие отстъпи в социологическите проучвания на Фридрих Мерц.

Мерц беше кандидат за лидер на ХДС през 2018 г., когато беше победен с малка разлика от Анегрет Крамп-Каренбауер. 65-годишният адвокат с успех в света на бизнеса и бивш парламентарен лидер на ХДС даде заявка да измести курса на партията надясно. Той е популярен сред консервативните членове на партията, но други се притесняват, че политиката му може да отблъсне хората, които страдат от икономическите последствия от пандемията.

Третият кандидат за лидер на християндемократите е определяният като политически аутсайдер Норберт Рьотген, който влезе в кампанията с обещания за модернизация, пише Франс прес. 55-годишният председател на комисията по външни работи в германския парламент се застъпва за по-тесни връзки с САЩ и е привърженик на по-дистанциран подход спрямо Русия.

Някогашен любимец на лидерите на ХДС, Рьотген беше за известно време отстранен от голямата политика в Германия след като загуби изборите за премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия от социалдемократите през 2012 г. По-късно същата година Меркел го уволни като федерален министър на околната среда.

Който и да спечели избора за лидер на ХДС, вероятно ще бъде в нестабилна позиция поне за известно време, особено ако резултатите от гласуването в събота са твърде близки, коментира Урсула Мюнх, професор по политически науки в университета на Бундесвера в Мюнхен.

Ако бъдещият лидер на ХДС не е с достатъчно силни позиции в собствената си партия, как би могъл да бъде успешен канцлер? Много членове на партията задават този въпрос и призовават да се помисли и за друг кандидат за канцлер на изборите през септември, пише още Франс прес.

Лидерът на Християнсоциалния съюз Маркус Зьодер е сред популярните политици в Германия и опитът му в контролирането на епидемията от COVID-19 в Бавария му спечели симпатиите на много хора. Друг възможен кандидат би могъл да е здравният министър Йенс Шпан, който подобно на Зьодер подкрепи Лашет за лидер на ХДС, но според източници на Франс прес в партията търси подкрепа за това самият той де се кандидатира за канцлер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG