Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Заседнали в периферията". Има ли изход от бежанската криза пред вратата на ЕС


Стотици бежанци в лагера "Липа" бяха принудени да останат на открито след пожар в навечерието на Коледа
Стотици бежанци в лагера "Липа" бяха принудени да останат на открито след пожар в навечерието на Коледа

Хиляди бежанци предимно от Афганистан и Пакистан са блокирани в Босна и Херцеговина в опит да достигнат до Западна Европа. Ситуацията вече се определя като хуманитарна криза заради настъпилата зима и пожар, който избухна в навечерието на Коледа и принуди няколкостотин души да спят на открито при минусови температури.

Въпреки че ООН предупреждава от есента за подобна опасност, устойчиво решение все още липсва. Затова няколко водещи правозащитни организации излязоха през миналата седмица с общо изявление, в което призоваха европейските институции да действат.

Част от опожарените палатки в лагера "Липа"
Част от опожарените палатки в лагера "Липа"

Европейският съюз (ЕС) предостави на Босна и Херцеговина фондове на стойност над 88 милиона евро, за да помогне на страната да се справи с прилива от бежанци в последните три години. Мигрантският поток към нея се увеличи, след като Брюксел засили мерките за укрепване на външните си граници.

Според редица правозащитни организации, сред които „Амнести Интернешънъл“ и „Права на бежанците“, предоставянето на европейски средства обаче не е достатъчно за разрешаване на ситуацията, тъй като липсва политическа воля в Брюксел.

„Налични са жилища, които да подслонят повечето хора, които сега спят на открито на сурови температури“, коментира Ив Геди от „Амнести Интернешънъл“, цитирана от изданието Balkan Insight. В общото си изявление правозащитниците призовават „властите на всички нива незабавно да предоставят подходящ подслон и подкрепа на нуждаещите се”.

Критична е ситуацията в бежанския лагер „Липа“, който се намира близо до границата с Хърватия. На 23 декември там избухна пожар и около 400 мигранти, сред които семейства с деца, останаха да живеят в самоделни заслони. Други бежанци дори са принудени да търсят подслон в паркове, гори и изоставени сгради около лагера.

„Отговорността на ЕС е ясна – настоящата хуманитарна криза е резултат от политиката на съюза за укрепване на границите. Това оставя хиляди души заседнали в периферията на ЕС или в съседните му държави”, казва още Геди. По думите ѝ европейските и босненските власти трябва заедно да намерят устойчиво решение на ситуацията, за да не се повтори кризата през следващата зима.

Правозащитниците са убедени, че финансовата подкрепа от ЕС няма да доведе до желания резултат, докато Съюзът не промени миграционните си политики, които водят до подобни хуманитарни кризи. Те призовават Брюксел „да създаде повече възможности за безопасни и законни начини бягащите от военни конфликти или бедност да достигнат Европа“.

На този фон временният председател на тричленния държавен президиум на Босна и Херцеговина и лидер на босненските сърби Милорад Додик отказва бежански лагери да бъдат издигани на територията на Република Сръбска.

„За нас е важно да отстояваме политиката си, че не искаме да приемаме мигранти на територията на Република Сръбска”, казва Додик пред информационната агенция на босненските сърби SRNA. По думите му бежанците са проблем на ЕС, който трябва да поеме „пълна отговорност“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG