Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейски държави удължават срока на противоепидемичните мерки


Част от европейските държави ще затегнат противоепидемичните мерки, въведени заради COVID-19, или ще удължат срока им на действие.

От събота вечер във Франция е в сила 12-часов вечерен час. Той е от 18 ч. вечерта до 6 ч. сутринта и ще важи най-малко 15 дни, обяви премиерът Жан Кастес. Броят на починалите във Франция надхвърли 70 000 души.

Междувременно стана ясно, че Италия преустановява полетите до Бразилия, за да предотврати разпространението на новия вариант на вируса.

Австрия ще удължи затварянето, наложено заради COVID-19, поне до 8 февруари, обяви днес правителството, цитирано от Ройтерс. Ограниченията, засягащи обществения живот, първоначално трябваше да бъдат премахнати на 24 януари, но здравните власти предупредиха, че нивата на заразяване остават твърде високи, за да започне облекчаване на мерките на този етап.

Австрия, която има 8,9 млн. души население, е в третия период на затваряне, като само важните магазини работят. Страната съобщи за близо 390 000 случая на коронавирус и за 7000 свързани с COVID-19 смъртни случая от началото на пандемията миналата година, посочва Ройтерс.

Същевременно университетските преподаватели във Великобритания заплашиха със стачка, ако бъдат принудени да подновят обучението в условията на пандемията от COVID-19 и липсата на безопасност.

Най-големият профсъюз в сферата на образованието - Профсъюзът на университетите и колежите - заяви, че лекторите няма да подновят обучението „лице в лице“ през сегашната академична година, ако смятат, че това е опасно, при какъвто и да е опит на властите да отворят студентските градчета.

Това става, след като Националният профсъюз на студентите поиска университетите да престанат да вземат такси от студентите и да им предложат отстъпки за наемите при положение, че те не могат да използват жилищата. Синдикатът заплаши и със стачни действия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG