Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протести и втърдяване на мерките в Европа. Русия обяви начало на масова ваксинация


Русия обяви, че започва масова ваксинация и очаква до края на годината 60% от населението да бъде ваксинирано
Русия обяви, че започва масова ваксинация и очаква до края на годината 60% от населението да бъде ваксинирано

Няколко хиляди души се включиха в неразрешен протест в Амстердам срещу противоепидемичните мерки, действащи в Нидерландия. Протестиращите бяха разпръснати от полицейски части за борба с масовите безредици, които използваха водни оръдия, съобщи Ройтерс.

Местни медии предадоха, че след приключването на полицейската акция са задържани общо 143 души. По-рано местните власти бяха отказали провеждането на протеста. При заповедта от полицията за разпръсването на протестиращите те са отказали и са започнали да замерят органите на реда с пиротехнически изделия.

Демонстрантите се събраха на площада пред Държавния музей и Музея "Ван Гог". Те носеха надписи, които гласяха "Свобода. Спрете тази обсада" и скандираха "Какво искаме ли? Свобода!".

В Нидерландия от месец действат сериозни ограничения, сред които затварянето на училищата и на повечето магазини. Преди няколко дни мерките бяха удължени за още три седмици. В началото на пандемията управлението в страната налагаше леки ограничения, които впоследствие втвърди заради ръста на заразените.

От понеделник Великобритания въведе изискването за отрицателен тест за коронавирус при пристигане в Англия и Шотландия. Изследването трябва да е направено в рамките на последните 72 часа и резултатите трябва да бъдат преведени на английски, испански или френски език. Дори при наличие на отрицателен тест, влизащите в двете страни ще трябва да се самоизолират в рамките на 10 дни. Изискването не важи за пристигащите от държавите от т.нар. “коридори за пътуване”, в които не попада Бългрия.

Словакия наложи нови, по-строги ограничения за придвижването в рамките на страната. Премиерът Игор Матович съобщи, че започва ново масово тестване на населението. Заедно с това се въвежда и изискване за предоставяне на негативен тест от всеки, които пътува до работното си място. Забранени са още посещенията на различни домакинства и пътуванията из страната.

Русия обяви, че от понеделник започва масовата ваксинация сред населението. Гражданите ще могат да поставят една от двете позволени в страната ваксини – Спутник V и Епивакорона. За началото на процеса разпореди президентът Владимир Путин през изминалата седмица. Според здравните власти до края на месеца страната ще разполага с 2.1 млн. ваксини, а до края на годината ваксинацията ще може да е обхванала 60% от населението на страната.

Бразилия, която е една от най-сериозно пострадалите от COVID-19 страни, одобри използването на ваксините на AstraZeneca и китайската Sinovac и моментално започна имунизация на населението. Общо близо 8.5 млн. души са заразените, а над 209 хил. са починалите вследствие на заразяване от коронавирус в страната.

Австралия се очаква да не отвори границите за чужди пътници до края на 2021 г., съобщи Би Би Си. Според местните здравни власти, въпреки ваксинирането на местно ниво и в световен мащаб, напредъкът не е достатъчно голям, за да се гарантира сигурността и здравето на населението. Пристигащите в Австралия, включително и граждани на страната, трябва да платят около 3000 австралийски долара за 14 дни престой в хотел. Тези, както и други от наложените ограничения, принудиха хиляди австралийци да останат в чужбина.

Актуалните данни за разпространението на коронавируса по света можете да откриете в интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG