Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът на Италия гласува вот на доверие за правителтвото


Министър-председателят на Италия Джузепе Конте
Министър-председателят на Италия Джузепе Конте

“Има ли опасност да загубим контакт с реалността? Имаше ли наистина нужда за започването на криза?“. С тези думи премиерът на Италия Джузепе Конте се обърна към депутатите в местния парламент по време на изслушването преди вота на недоверие към правителството, който ще бъде гласуван в следващите дни.

Конте е изправен пред две важни гласувания в парламента, които ще решат дали правителството може да остане на власт, предаде Ройтерс. Страната беше потопена в политическа криза след оттеглянето на „Италия вива“ от управляващата коалиция.

Конте направи обръщение към долната камара на парламента, а във вторник ще се изправи и пред горната камара – Сената. Обръщенията ще бъдат последвани от вот на доверие в двете камари.

При липса на подкрепа се очаква Конте да подаде оставката си на президента Серджо Матарела. При такъв сценарий може бъде назначено служебно правителство, но съществува и възможност за сформиране на нов кабинет от страна на дясната опозиция.

През изминалта седмица управляващата коалиция в Италия се разпадна, след като партията на бившия премиер Матео Ренци се оттегли от нея. Напускането беше предизвикано от спор за това как и за какво да бъдат похарчени над 200 млрд. евро, отпуснати от Европейския съюз за възстановяване на италианската икономика, която е сред една от най-засегнатите от пандемията.

След напускането на „Италия вива“ останалите две управляващи партии – „Движение Пет звезди“ и „Демократическата партия“ останаха без мнозинство в Сената. Конте не получи и подкрепа от страна на центристката опозиция.

От партията на Ренци обявиха, че са готови да се върнат в коалицията, ако исканията им бъдат изпълнени. От своя страна представителите на управляващите обявиха това за предателство.

Ройтерс коментира, че коалицията вероятно ще спечели вота, но заради липсата на абсолютно мнозинство в парламента, управлението ще остане нестабилно. Възможно е и провеждането на извънредни парламентарни избори, но вероятността за това е малка заради пандемията от COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG