Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сърбия единствена в Европа започна да поставя китайската ваксина срещу COVID-19


Медицинска сестра в Белград поставя китайска ваксина на офицер от армията.
Медицинска сестра в Белград поставя китайска ваксина на офицер от армията.

Сърбия стана първата европейска държава, която използва китайската ваксина срещу COVID-19, предаде Ройтерс. Първите ваксинирани са държавни служители и военни.

В края на миналата година Китай одобри ваксината срещу COVID-19, разработена от местната държавна фармацевтична компания Синофарм. Подробна информация за ефикасността на ваксината не беше разпространена. По данни на Института за биологични продукти в Пекин китайската ваксина има ефективност от 79.34%, изчислени на базата на предварителни данни.

Първият имунизиран с ваксината на Синофарм в Сърбия стана здравният министър Златибор Лонкар.

Сърбия и Албания са единствените държави от Западните Балкани, които са започнали програми за имунизация срещу вируса. Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора и Северна Македония все още не са получили ваксини.

Програмата за имунизация на Сърбия започна през декември 2020 г. с ваксината на Пфайзер и Бионтек, която е одобрена в ЕС и Северна Америка заедно с тази на Модерна. Броят дози от медикамента на Пфайзер засега е ограничен и Сърбия се опитва да разнообрази източниците си на ваксина.

Досега в Сърбия са имунизирани повече от 700 военни, каза сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович. Самият той също е получил ваксината.

Миналата седмица Сърбия получи 1 милион дози от ваксината на Синофарм. Балканската страна е в близки отношения с Китай. Китайските инвестиции в Сърбия - над 10 милиарда долара, са най-големите в Централна и Източна Европа.

Сърбия е в близки отношения и с Русия. На 6 януари страната започна да използва руската ваксина Спутник-V. Длъжностни лица на високи постове бяха първите ваксинирани, за да повишат общественото доверие във ваксината.

Сърбия и Беларус са единствените европейски държави, които използват руската ваксина. Тя не е одобрена от Европейската агенция за лекарства, нито от Световната здравна организация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG