Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дадохме всичко от себе си". Тръмп излезе от Белия дом за последен път


Доналд и Мелания Тръмп напуснаха Белия дом рано сутринта на 20 януари
Доналд и Мелания Тръмп напуснаха Белия дом рано сутринта на 20 януари
Как Вашингтон посреща смяната на властта
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Доналд Тръмп излезе от Белия дом за последен път в 8:15 часа сутринта на 20 януари и се отправи към хеликоптера на поляната. След 10-минутен полет той и съпругата му Мелания стигнаха до военновъздушната база Ендрюз, където се състоя церемония по изпращането на 45-ия президент на САЩ.

"За мен беше огромна чест да служа като ваш президент. Благодаря ви", каза Тръмп пред събралите се негови роднини и привърженици.

"Дадохме всичко от себе си", каза Тръмп, използвайки популярна метафора от спорта (left it all on the field).

"Няма да казваме "Само да можехме да се постараем още малко".

Тръмп изреди сред постиженията на своето управление "изградена наново" армия, създаването на Космическите сили, сериозно намаление на данъците, ръст на борсите, отношението към военните ветерани, назначенията на федерални съдии и на трима членове на Върховния съд, както и "медицинското чудо" с разработването на ваксина срещу COVID-19 "за девет месеца вместо за девет години".

"Винаги ще се боря за вас. Ще гледам, ще слушам", каза още Тръмп на привържениците си.

Отиващият си президент не спомена името на своя наследник Джо Байдън, но пожела всичко добро на следващото управление.

След церемонията Доналд и Мелания Тръмп се качиха на правителствения самолет и се отправиха към Флорида, за да продължат живота си като обикновени американци.

Както повелява традицията, Байдън прекара нощта преди встъпването в длъжност в Блеър хаус, която се намира точно срещу Белия дом. Къщата посреща гостите на държавния глава на САЩ.

Обикновено церемонията се посещава от стотици хиляди души. Този път те ще гледат клетвата по телевизията, защото центърът на Вашингтон е блокиран. Причина за това са размириците на 6 януари, когато привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса.

"Това не е протест, а метеж". Какво се случи
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG