Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай наложи санкции на Майк Помпео и още 27 души от администрацията на Тръмп


Китайският външен министър Ван И (архивна снимка)
Китайският външен министър Ван И (архивна снимка)

Китай наложи персонални санкции на 28 членове на администрацията на Доналд Тръмп, сред които е и бившият държавен секретар Майк Помпео, предаде Ройтерс. Това стана минути след като Джо Байдън положи клетва и стана новият президент на САЩ.

Мярката е наложена заради нарушаване на суверенитета на страната, съобщиха от китайското външно министерство.

Решението на Пекин идва ден след като САЩ обявиха за геноцид действията на Китай спрямо малцинството на уйгурите. Решението беше взето от държавния секретар на Тръмп Майк Помпео и беше подкрепено от встъпващия в длъжност екип на Байден.

Санкциите, които Пекин наложи, се отнасят също до съветника на Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън, до американската постоянна представителка в ООН Кели Крафт, икономическия съветник на Тръмп Питър Наваро, главния му дипломат за Азия Дейвид Стилуел, министъра на здравеопазването Алекс Азар, бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън и стратегическия съветник Стив Банън.

Санкциите включват забрана за влизане в Китай, Хонконг и Макао и се отнасят включително за членове на семействата. Фирми и институции, свързани с 28-те души, нямат право да извършват бизнес с Китай.

Отношенията между САЩ и Китай прераснаха в търговски войни в последните четири години. Те допълнително се влошиха след пандемията, за която Тръмп обвини Китай и наричаше COVID-19 "китайски вирус". Администрацията на Тръмп наложи санкции на Китай заради действията на Пекин в Вайван, Тибет, Хонконг и Южнокитайско море.

Новият президент Джо Байдън заяви, че ще запази тази линия на американската външна политика, но ще се стреми и към подобряване на сътрудничеството с Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG