Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън предлага удължаване на договора с Русия за ограничаване на ядрените оръжия


Говорителката на Белия дом Джен Псаки
Говорителката на Белия дом Джен Псаки

Президентът на САЩ Джо Байдън ще предложи 5-годишно удължаване на действието на договора с Русия за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, известен като Нов СТАРТ. Договорът, който ограничава ядрените арсенали на двете държави, изтича в началото на февруари.

„Президентът отдавна е заявил, че договорът Нов СТАРТ е интерес на националната сигурност на САЩ. Удължаването му има дори повече смисъл сега, когато отношенията с Русия са неприятелски“, каза говорителката на Белия дом Джен Псаки.

Договорът Нов СТАРТ ограничава броя на разгърнатите стратегически ядрени бойни глави до 1550 за всяка от двете държави. Администрацията на досегашния президент на САЩ Доналд Тръмп направи опит да договори ограничения за други категории ядрени оръжия и да включи Китай в споразумението, но тези идеи не се осъществиха. Не беше договорено и по-кратко продължаване на договора.

Така решението за съдбата на споразумението остана в ръцете на администрацията на Джо Байдън, който встъпи в длъжност на 20 януари, две седмици преди изтичането на срока на действие на договора.

Русия вече обяви, че по приветствала продължаване на действието на договора с пет години.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано същия ден призова САЩ и Русия да удължат действието на договора, за да имат възможност да договорят разширяването му.

„Не трябва да се оказваме в ситуация без никакви ограничения върху ядрените бойни глави, а Нов СТАРТ ще изтече след дни“, каза Столтенберг и добави, че продължаване на действието на договора „не значи край, а начало на усилията ни да затегнем контрола над въоръжаването“.

Говорителката на Белия дом каза, че предложението за удължаване на договора не значи, че администрацията на Байдън няма да търси отговорност от Русия за неприятелските ѝ актове. По думите ѝ новият президент на САЩ е поискал от американското разузнаване оценка за руското участие в хакерските атаки срещу американски правителствени сървъри. САЩ ще проведат разследване и на отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, допълни Псаки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG