Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е отговорна за изтезания след войната с Грузия през 2008 г., реши Съдът в Страсбург


Гробище на грузински войници, убити по време на войната през 2008 г.
Гробище на грузински войници, убити по време на войната през 2008 г.

Русия е отговорна за изтезания и други нарушения на човешките права след петдневната война с Грузия през 2008 г. Това се казва в решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), цитирано от Ройтерс. То е взето години след като Грузия заведе дело срещу Русия за нарушения на Европейската конвенция за правата на човека по време на конфликта.

Войната избухна през август 2008 г., когато грузинските войски се опитаха да си възвърнат контрола над отцепилата се провинция Южна Осетия. Москва изпрати свои войски в подкрепа на сепаристите в региона. Военният конфликт продължи пет дни.

Съдът в Страсбург постанови, че Русия може да бъде държана отговорна за три случая на посегателства, извършени след приключването на военните действия.

При единия руските съюзници в областта са държали 160 цивилни, предимно грузински жени и възрастни хора, в мазето на вътрешното министерство в продължение на 15 дни. В друг случай се съобщава за 30 грузински военнопленници, които са били малтретирани. Отговорност може да се търси и за това, че на хиляди насилствено изселени грузинци е попречено да се завърнат в домовете си.

Русия е основен поддръжник на сепаристите в региона и е упражнявала ефективен контрол върху тях. Затова деянията са станали под руска юрисдикция, посочва Съдът, и Москва може да бъде държана отговорна за тях.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили приветства решението на съда като „победа за цяла Грузия“. Държавата заведе делото срещу Русия и твърдеше, че тя е отговорна за нарушения на човешките права както по време на войната, така и след нея. Съдът обаче прие, че Русия трябва да отговаря само за нарушения от следвоенния период.

Представители на руското правителство изразиха несъгласие с някои от заключенията на съда и заявиха, че грузинските твърдения за нарушения на човешките права са неверни.

След войната Москва създаде военни бази в Южна Осетия и другата отцепила се грузинска провинция Абхазия и ги призна за независими държави. Грузия и много държави в света не признават независимостта на отцепилите се области и ги приемат за суверенна територия на Грузия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG