Връзки за достъпност

Извънредни новини

Google заплаши да напусне Австралия заради план да плаща за новини


Технологичният гигант Google заплаши за спре достъпа до търсачката си от територията на Австралия, съобщи Би Би Си. Това се случи след като Австралия представи закон, който предвижда платформи като Google и Facebook да плащат на медии за новинарско съдържание.

Това е първият подобен опит на национално правителство да регулира големите технологични компании.

Австралийското правителство обоснова решението си като посочи, че платформи като Google печелят от хора, които искат да четат новините и затова следва да плащат на "справедливо" медиите, които създават тези новини. Законопроектът предвижда Google и Facebook да преговарят с медиите за стойността на новинарското съдържание.

Това противоречи на принципа за свободно споделяне на информация и на "начина, по който работи интернет", каза изпълнителният директор на Google за Австралия Мел Силва. Ако законът бъде приет, компанията ще бъде принудена да премахне търсачката си от Австралия, каза Силва на изслушване пред Сената на Австралия.

Печатните медии в Австралия са регистрирали 75% спад в приходите от реклами от 2005 г. насам по данни на правителството. То предупреди, че австралийската новинарска индустрия е изправена пред финансови трудности.

81% от инвестираните в дигитални реклами средства отиват приGoogle и Facebook. Това намалява възможностите на медиите да печелят от реклами. Много компании намаляват разходите си за дигитален маркетинг, особено заради пандемията от COVID-19, и някои австралийски медии са принудени да затворят.

Законопроектът е предложен от австралийската комисия за надзор на конкуренцията. Комисията обвини двата технологични гиганта в подвеждане на потребителите относно употребата на личните им данни. Тя започна разследване на пазара за дигитален маркетинг и мобилни приложения.

От съобщението за намерението на Google да премахне търсачката си в Австралия не става ясно дали местните потребители ще продължат да имат достъп до други услуги на корпорацията като Gmail, Google Maps и Google Home, предаде още Би Би Си.

По-рано тази седмица търговски представители от САЩ призоваха Австралия да се откаже от закона, тъй като той цели да навреди на двете американски фирми. Създателят на интернет Тим Бърнърс-Лий каза, че планът на Австралия би направил интернет "негоден за работа по света".

На 21-ви януари Google се съгласи да плаща на френски медии за отрязъци от новини, които се показват в резултати от търсенето. Това представлява нарушение на авторските права според медиите в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG