Връзки за достъпност

Извънредни новини

От февруари ще заработят залите за фитнес, спорт и танци, както и магазините в моловете


Бул. "Витоша" в София на 24 януари 2021 г.
Бул. "Витоша" в София на 24 януари 2021 г.

Националният оперативен щаб препоръча "постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки", макар и да призна, че трябва да се намали скоростта, в която се разпространява новият вариант на коронавируса, предаде БТА.

От началото на февруари ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в моловете. От 4 февруари ще се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред, потвърди щабът, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Наред с това България ще позволява влизане в страната само ако пътуващият има издаден PCR тест. Здравните власти очакват, че това ще ограничи разпространението на мутациите на коронавируса.

Препоръките идват след като заболеваемостта в страната намаля и в последните две седмици е под 100 на 100 000 души. Този добър резултат се дължи на мерките, които страната въведе, отчетоха още от щаба. Това стана по време на работното съвещание, което премиерът свика в Министерския съвет. В него участваха и представители на ваксинационния щаб и министри.

В събота в България бяха регистрирани първите 8 души, заразени с мутация на COVID-19. Засега е известно, че новите варианти на вируса се отличават с по-бързо разпространение. В понеделник от щаба заявиха, че тази скорост трябва да се ограничи, а здравният министър Костадин Ангелов определи като алармиращ факт новините за появата на новия вариант на коронавируса.

Няма медицински доказателства, сочещи, че новият вариант на COVID-19 минава по-тежко, но той със сигурност е по-заразен, смята директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев.

Заради мутациите на коронавируса днес ще бъде издадена заповед от здравното министерство, която ще допуска влизане в България само след издаден PCR тест. Условието ще важи за всички граждани, идващи от трети страни и от ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG