Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръбата за отпадни води на дъното на Варненското езеро отново се скъса


Канализационната тръба, която преди година стана причина за тежкото замърсяване на Варненското езеро, отново е спукана. За това съобщи в понеделник пресцентърът на общината на морската столица. Оттам са били уведомени, че

От „Хидроремонт ИГ“ ООД са уведомили местните власти за това, че са констатирали прегъване на тръбата, както и пукнатина в зоната на прегъването, и "частично изтичане на отпадни води".

"От фирмата смятат, че причина за възникналия проблем е неравният терен, където временно е положена тръбата”, твърдят от общината и допълват, че от местната ВиК са съобщили за “аномалии“ в показанията на приборите си още на 15 януари, когато е започнала и проверката на „Хидроремонт ИГ“.

На сайта на местната управа се казва още, че тръбопроводът е “в процес на строителство”, а от септември е “временно положен по дъното на езерото - на 25-30 метра западно от бъдещата траншея“.

Аварията на тръбата, която е настъпила още през 2019 г. и за която общината е била наясно още тогава, стана публично достояние едва през пролетта на 2020 г. Ремонтът на повредената тръба във Варненското езеро, която в продължение на месеци изхвърляше по 8,3 хил. куб. м отпадни води на ден, започна през май. Срокът за завършването му по договор беше три месеца, а кметът на Варна Иван Портних каза тогава, че при благоприятни условия работата може да бъде свършена за до 45 дни, т.е. до края на юни.

В края на август ремонтът още не беше приключил, а местните власти обясниха забавянето с „неблагоприятни метеорологични условия и невъзможност за работа в района на фарватера заради корабния трафик“, както и с удъбочаването на езерото.

Самата тръба в момента не е поставена в изкопа, предназначен за нея и подготвян с месеци, тъй като продължава да тече процесът по удълбочаването на Варненското езеро, чиято цел е преминаването на по-големи товарни кораби.

Ремонтът на тръбопровода е възложен без конкурс на „Хидрострой“ АД, с която Община Варна има рамково споразумение за строителство и ремонт на пътища, паркове и техническа инфраструктура. Фирмата е избрала за подизпълнител „Хидроремонт-ИГ“.

Целият проект е на стойност малко над 1 милион лева без ДДС, като сумата е осигурена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство заради замърсяването на Варненското езеро през юни. Държавното обвинение е открило данни за документно престъпление с цел присвояване на средства от фондовете на ЕС, за престъпление по служба, за безстопанственост, от която са последвали значителни щети и за екологично престъпление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG