Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветът на Европа предложи съдии да разследват главния прокурор в България


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Съветът на Европа смята, че София не е предложила адекватно решение на въпроса кой може да разследва главния прокурор. Оттам са предложили такова разследване да бъде поверено на съдии. Това става ясно от становище на ръководителя на дирекция "Човешки права" към Съвета на Европа Кристоф Поарел, изпратено до България.

Идеята на управляващите да създадат фигура на така наречен "независим прокурор", който да има право да разследва главния, е само временно решениеы а дори и в този вид предложението има нужда от прецизиране.

В документа се сочат недостатъците и се отправят препоръки за предложенията на ГЕРБ за промени в Наказателно процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които касаят отговорността на главния прокурор.

Според Поарел, за да бъде работещ законопроектът, дори и временно, трябва да има промени, които да предвиждат по-строг регламент за назначаване и отчетност на специалния прокурор. Нужна е възможност в своята дейност той да разчита на разследващите от МВР. Освен това специалният прокурор трябва да може да стане съдия след края на мандата си (т.е. след това да не е подчинен на главния прокурор). В правомощията му трябва да бъде включена и възможност да разследва не само шефа на обвинението, но и неговите заместници.

Според становището е необходимо да се предвиди съдебен контрол над решенията на специалния прокурор, включително и над отказите да образува досъдебно производство. Трябва да има правила за неговото заместване, ако не може да изпълнява функциите си, както и да има ясни правила за отстраняване на главния прокурор във всички ситуации.

В документа се изтъĸвa, чe пpeдвиждaният нaчин зa избop нa специален пpoĸypop нe ocигypявa дeйcтвитeлнa нeзaвиcимocт. Cпopeд нeгo тoзи oбвинитeл тpябвa дa paбoти c мaндaт oт тpи гoдини.

Кристоф Поарел e пpeдлoжил на българските власти дa ce oбcъди въпpocът зa cъдия или гpyпa cъдии, ĸoитo биxa мoгли дa вoдят paзcлeдвaния cpeщy глaвния пpoĸypop. Според този вариант те могат да бъдат назначавани за прокурори по разследването срещу обвинител №1.

В четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно отхвърли законопроекта, предлаган от депутати от ГЕРБ, който предвижда създаването на нова фигура на висш обвинител, който да разследва главния прокурор.

Управляващите бяха внесли идеята си с обяснението, че по този начин ще отговорят на становището на Венецианската комисия към Съвета на Европа, оповестено в края на 2019 г. В него за пореден път се препоръчваше България да създаде законови гаранции, че главният прокурор повече няма да бъде недосегаем от евентуално наказателно преследване. Проблем, който Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), Европейската комисия и Съветът на Европа от десетилетие настояват София да реши.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG