Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коронавирусът по света: протести, затягане на мерките и ограничения за пътуващи


В няколко града в Нидерландия имаше размирици по време на протести срещу мерките срещу COVID-19.
В няколко града в Нидерландия имаше размирици по време на протести срещу мерките срещу COVID-19.

Пандемията от COVID-19 предизвика затягане на мерките в много страни. По-строгите ограничения доведоха до протести и размирици за втора поредна вечер в няколко града в Нидерландия. Над 240 души са арестувани в Амстердам и Айндховен, където полицията използва лютив спрей и водни оръжия, за да разпръсне събралите се многохилядни тълпи, съобщава Ройтерс.

В над 12 града е имало демонстрации и размирици в неделя и в понеделник вечер.

"Това е недопустимо. Няма нищо общо с протестиране. Това е криминално поведение и така трябва да се отнасяме към него", каза министър-председателят на Нидерландия Марк Руте. В събота правителството въведе вечерен час в 21 часа, който той описа като "наложителен". Премиерът каза още, че няма намерение да отменя мерките.

Най-сериозни размирици имаше в Айндховен, където са запалени коли, потрошени прозорци, а полицията е замервана с фойерверки и камъни. Над 50 души са арестувани.

На този фон властите в Белгия се опасяват, че в края на седмицата в страната са възможни бунтове срещу противоепидемичните мерки, подобни на събитията в съседна Холандия, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

В социалните мрежи се разпространяват призиви за безредици в няколко от градовете в провинцията. От утре в Белгия влиза в сила забрана за пътувания през граница за развлечение, която ще остане в сила до март.

Във вторник в Австралия се проведоха мирни протести, които обаче нарушават правилата срещу събирането на големи групи от хора. Демонстрации са се провели в Сидни и Мелбърн срещу дискриминацията спрямо коренното население на страната, но петима души са били арестувани заради нарушаване на ограничителните мерки, наложени срещу пандемията от коронавирус.

В САЩ президентът Джо Байдън върна ограниченията за пътуване за неамерикански пътници от Бразилия, Ирландия, Обединеното кралство и 26 европейски страни от шенгенското пространство, предаде "Асошиейтед прес". В списъка е и Южна Африка.

Така Байдън отмени заповед на Доналд Тръмп, приета през последните дни на президентството му. Съгласно възстановената мярка не се допуска влизането на почти всички чужденци в страната, които са били в една от гореспоменатите страни в 14-дневен период преди тяхното планирано пътуване до САЩ.

От вторник всички пристигащи в САЩ ще трябва да представят и отрицателни резултати от тест за коронавируса още на представителите на авиокомпаниите, с които ще излетят за САЩ.

Броят на смъртните случаи от COVID-19 в Мексико надхвърли 150 хил. души след ръст на заразяванията през последните седмици, който изправи здравната система в столицата на предела на възможностите ѝ, предава Асошиейтед прес.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор е заразен с коронавирус, но продължава да работи от изолация.

Здравното министерство съобщи за 659 нови смъртни случая за последното денонощие. С това общият им брой достигна 150 273, което нарежда страната на четвърто място в света по този показател, отбелязва АП.

Междувременно премиерът на Нова Зелания Джасинда Ардърн съобщи, че границите на държавата вероятно ще останат затворени през голяма част от 2021 г., докато бъде оценен ефектът на ваксинацията срещу коронавирус в световен мащаб.

Ардърн обясни, че появата на първи случай на заразяване миналата седмица след повече от два месеца без предаване на вируса на местна почва, показва заплахата, която коронавирусът представлява за островната държава, която до момента като цяло успя да постави епидемията под контрол.

Над 98 милиона са потвърдените случаи на коронавирус по света от началото на паднемията, като повече от половината от тях вече са оздравели. Над 2 милиона са починалите. Тук можете да следите разпространението на заразата по света, а тук са събрани най-важните факти за България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG