Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алберт Попов, който от дете знае, че ще стане шампион


Той е на по-малко от три години, когато за първи път влиза в ски обувките. Това се случва на Витоша в ски клуб “Мотен”, където Алберт Попов е картотекиран и до днес. Записва го майка му Мартина Попова - бивша състезателка по ски.

“Качих ги заедно със сестра му Александра. Идеята беше да са в планината и да са на въздух. За мен планината винаги е била здраве. Знам какво ми е дала Витоша, исках да го дам и на децата си”, казва майката на Алберт. “Нямахме никакви амбиции и очаквания за състезателна карирера, но това прерасна в негова страст”.

Във вторник Алберт Попов се класира на шесто място на слалома в Шладминг. Така той изравни най-доброто си класиране в Световната купа по ски алпийски дисциплини и за трети път попадна в топ 10.

”Чувствам се добре, във форма съм, така че с малко късмет нещата ще се получат много добре. Стискайте палци!”, каза Попов във видеобръщение след състезанието.

“Беше на 10 години, когато стояхме тук, в хижа “Алеко” на Витоша, гледахме една Световна купа и той каза: "Един ден аз ще бъда там, а вие ще ме гледате от тук”, разказва за него Ели Димитрова от “Мотен”. И това се случва.

“Ние сме расли в едно време, в което бяхме научени да не вярваме в себе си. Той от малък е самоуверен и със самочувствие”, казва майка му.

През 2015 г. Алебрт Попов претърпява тежка катастрофа в Алпите, в която загива треньорът на българския национален отбор по ски Драго Грубелник. Това е най-трудният момент, през който преминават Попов и семейството му.

През 2018-а той отново е на пистата и се класира на 20-о място в слалома на Световната купа в Леви. Следва поредица от постижения, които го превръщат в най-успешния български ски състезател от повече от 30 години.

“Бобец, за теб”. Това извика в края на спускането си тази седмица Алберт Попов. Думите трябва да стигнат до Борислав Гарибов – 18-годишният национален състезател по фрийрайд, който загина при падане на лавина в Пирин в неделя.

XS
SM
MD
LG