Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върху банкнотата от 20 долара ще има чернокожа активистка


Хариет Тъбман (крайната вляво) заедно с роби, които е успяла да спаси по време на Гражданската война в САЩ.
Хариет Тъбман (крайната вляво) заедно с роби, които е успяла да спаси по време на Гражданската война в САЩ.

Американската банкнота от 20 долара ще съдържа образа на Хариет Тъбман - чернокожа активистка срещу робството в САЩ, съобщиха от Белия дом. До този момент не е имало чернокож, изобразен на която и да било банкнота от американската валута.

Проектът за включването на Хариет Тъбман беше обявен през 2016 г. от президента Барак Обама, но по-късно администрацията на Доналд Тръмп блокира инициативата. Тогава министърът на финансите съобщи, че проектът ще бъде отложен поне до 2028 г. за да се намали възможността от манипулации на банкнотите.

“Важно е нашите пари да отразяват историята и многообразието на страната ни, а образът на Хариет Тъбман ясно прави това”, каза в понеделник говорителят на президента Байдън Джен Псаки.

Чернокожата активистка трябваше да замени през 2020 г. президента Андрю Джаксън, противоречива фигура, чийто портрет стоеше до неотдавна зад бюрото на Тръмп в Овалния кабинет.

Джаксън е седмият президент на САЩ и един от основателите на Демократическата партия. Той е заможен плантатор и робовладелец, а като президент става известен с увеличаването на териториите на САЩ и със закона за насилственото преместване на коренното индианско население на запад. Хиляди индианци умират от глад и болести по пътя, а самото изгнание остава в историята под името “Пътят на сълзите”.

Хариет Тъбман е съвременничка на Джаксън. След като бяга от робство, тя провежда 13 мисии и освобождава около 70 роби през мрежа от тайни маршрути и безопасни укрития. Тази дейност й носи прозвището “Мойсей”. В късните си години тя е активна и в движението за правото на жените да гласуват.

По време на президентската си кампания Тръмп нарече избора на Хариет Тъбман “чисто политически коректен” и добави, че образът й ще подхожда повече на банкнотата от 2 долара. Тази банкнота е известна със слабото си обращение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG