Връзки за достъпност

Извънредни новини

Белингкат: Екипът на ФСБ, извършил отравянето на Навални, е свързан с още три убийства


От ляво надясно: Тимур Куашев, Руслан Магомедрагимов и Никита Исаев. Тримата са били следени от същите служители на ФСБ, които бяха засечени от журналисти по случая с отравянето на Навални, и са починали на място, на което са се намирали и тези служители.
От ляво надясно: Тимур Куашев, Руслан Магомедрагимов и Никита Исаев. Тримата са били следени от същите служители на ФСБ, които бяха засечени от журналисти по случая с отравянето на Навални, и са починали на място, на което са се намирали и тези служители.

Хората, отровили Алексей Навални с Новичок през 2020 г., може да са причинили смъртта на поне трима души преди това, става ясно от разследване на британския Белингкат, германския Шпигел и руския Инсайдър.

Някои от служителите на руските служби за сигурност, които по-рано бяха установени от журналистите като най-вероятни отровители на Навални, са били засечени като хора, следили трима други руски политически активисти. Те са се намирали на същото място, на което са били и жертвите в момента на смъртта.

Какво беше показало разследването за Навални

Руският опозиционер Алексей Навални беше отровен с Новичок на руска територия през август 2020 г., а после излекуван в германска клиника. Разследване на Белингкат и други медии установи, че отравянето е било извършено от служители на Федералната служба за сигурност, следили Навални по време на пътуванията му в Русия в продължение на три години в екипи от по трима души. Повечето от тях са били химици или лекари по образование. Докладвали са на човек с чин полковник във ФСБ, който на свой ред се е отчитал пред директора на института по криминалистика на ФСБ.

ФСБ е федерален орган по сигурност на Руската федерация, който е наследник на тайните служби КГБ. Службата е на подчинение на президента на Русия.

Три по-ранни жертви, открити сега

В публикацията от вторник се посочва, че в периода 2014-2019 г. трима политически активисти са починали при неизяснени обстоятелства, като по-рано са били следени от част от съшите служители на ФСБ.

Трите жертви са били политически активни, но не са имали известността на Алексей Навални. Смъртта им е била официално вписана като коронарна недостатъчност, сърдечен пристъп и задушаване, но близките не са били съгласни с тези заключения. Само един от загиналите е от Москва, останалите двама са от Тамбов и Махачкала. Трите случая се отнасят до периода 2014-2019 г.

Журналистите уточняват, че не са извършвали проучване на мотивите, с които ФСБ може да е действало в тези случаи, а само са проследили колко пъти и на кои места жертвите и агентите на ФСБ са се намирали едновременно.

Случай № 1: Тимур Куашев (1987-2014)

Първият от тези три случая е този на 26-годишния Тимур Куашев - журналист и правозащитник от Налчик. Той умира на 31 юли 2014 г., като тялото е открито в покрайнините на Налчик. Според съдебната експертиза по тялото са открити следи от насилие и следа от убождане. Въпреки това в смъртния му акт пише, че той е починал от остра коронарна недостатъчност.

Куашев е бил дипломиран юрист, член на опозиционната партия "Яблоко". Той умира месец и половина преди изборите, на които е искал да се кандидатира.

Преди смъртта му в Налчик са пристигнали двама души от екипа на ФСБ, засечени в отравянето на Навални. Това са лекарят от НИИ-2 на ФСБ Иван Осипов, както и служителят на ФСБ Константин Кудрявцев, с когото Навални дори успя да говори по телефона след излекуването си и да получи потвърждение за участието му в отравянето.

Освен тях в Налчик са пристигнали и двама сътрудници на службата на ФСБ по защита на конституционния строй, която се занимава с политически активисти - Денис Мачикин и Роман Матюшин.

Четиримата са имали предварително купени билети за връщане, които са сменили за по-късна дата и са заминали след смъртта на Куашев. Белингкат предполага, че не са успели да се справят в определения срок.

Случай № 2: Никита Исаев (1978-2019)

Никита Исаев е политик, лоялен на Кремъл и критик на Навални, пише в разследването. Заемал е високи постове в Министерството на регионалното развитие и в Комитета по въпросите на младежта. Той е кадър на управляващата партия "Единна Русия", но през 2016 г. изпада в немилост и през 2017 г. създава собствена партия - "Нова Русия". Определя се като опозиционер, отстояващ каузата на екологията.

Той умира на 16 ноември 2019 г. във влака от Тамбов за Москва, като непосредствено преди смъртта си се оплаква от силна болка в корема. През това време влакът прекосява гора, а наблизо няма селище с медицински пункт. Казва на секретарката си, с която пътува: "май съм се отровил".

Като причина за смъртта е посочен сърдечен пристъп.

Подозрението, че Исаев е бил отровен, е изразено почти веднага след смъртта му от политици на опозицията, които не принадлежат към партията на самия Исаев.

Според разследването, публикувано във вторник, двама от служителите, по-късно засечени в отравянето на Навални, са били заедно с Исаев в най-малко 7 града, а един от тях е бил в Тамбов малко преди смъртта на политика. Тези двама служители на ФСБ са Алексей Александров и Иван Осипов.

Случай № 3: Руслан Магомедрагимов (1970-2015)

Този случай е единственият от трите, за който журналистите твърдят, че може да става дума и за съвпадение, а не за директна причастност на ФСБ към смъртта.

Тялото на Руслан Магомедрагимов е открито на 24 март 2015 г. в парка на град Каспийск. В смъртния акт пише, че той е починал от задушаване. Близките му твърдят, че са видели две точки на врата му, подобни на следи от убождане.

Според разследването, публикувано във вторник, служителите на ФСБ Константин Кудрявцев и Иван Осипов много пъти са се озовавали на едно и също място с Магомедрагимов в Махачкала.

Руслан Магомедрагимов е активист на дагестанското обществено движение "Садвал", което се бори за правата на лезгинското малцинство в Русия и Азербайджан. Сред тезите на движението е и нуждата от създаване на автономен район за това население - тема, по която руските власти са традиционно чувствителни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG