Връзки за достъпност

Извънредни новини

Червено палто и хъс за милиони. Джейн Фонда със "Златен глобус" за цялостно творчество


Джейн Фонда на 92-рата церемония по раздаването на наградите "Оскар" през 2020 г.
Джейн Фонда на 92-рата церемония по раздаването на наградите "Оскар" през 2020 г.

Протести, арести, активизъм. Може би това не са първите три думи, които свързвате с Джейн Фонда, но може и да размислите, ако се сетите за нещо: беше краят на 2019 г., предстоеше 82-рият й рожден ден, а тя беше арестувана на простест срещу климатичните промени пред Капитолия във Вашингтон.

Тогава Джейн Фонда носеше емблематично червено палто. Стилистите коментираха, че това е перфектният избор на дреха за протести - хем е семпла, хем привлича вниманието.

Преди два дни Фонда получи аплодисменти за своя "неумолим активизъм" и от президента на Асоциацията на холивудската чуждестранна преса Али Сар, който поздрави актрисата за впечатляваща ѝ кариера. Причината е, че 83-годишната актриса ще получи наградата "Златен глобус" на 78-ата церемония на наградите на 28 февруари 2021 г.

Отличието за цялостно творчество е основано на името на Сесил ДеМил и е връчено за първи път на 9-ата церемония на наградите "Златен глубус" на 21 февруари 1952 г. Всяка година с него удостояват "личност, която има невероятно влияние в света на развлекателния бизнес". Сред предишните носители на наградата са Том Хнакс, Джеф Бриджес, Опра Уинфри, Морган Фрийман, Мерил Стрийп, Барбра Стрейзанд, Сидни Поатие и др.

Оскари, БАФТА, Златен глобус, Еми и много други. Това са само част от наградите, които Фонда е спечелила по време на кариерата си, стартирала през 1960 г. с комедията "Tall Story". "Кет Балу" (1966) е филмът, с който става известна, а "Барбарела" (1968) я превръща в един от секс символите на САЩ. По това време тя е омъжена за режисьора Роже Вадим.

В книгата си "Животът ми дотук" тя описва, че това е периодът, в който преоткрива себе си като човек и като актриса. Променя визията си и сменя русите къдрици с естетсвената си кестенява коса и по-къса прическа.

Джейн Фонда при първия ѝ арест в Кливланд, Охайо, 3 ноември 1970 г.
Джейн Фонда при първия ѝ арест в Кливланд, Охайо, 3 ноември 1970 г.

„Активизмът, с който започнах през 1970 г., ме промени завинаги по отношение на начина, по който виждах света и мястото си в него“, пише Фонда в книгата си. Част от това означава отказ да „изглеждам по начина, по който се очакваше да изглеждам“. С развода си с Вадим, тя къса окончателно с имиджа и "хиперсексуализирания си образ". Има още два брака - с политика Том Хейдън и с основателя на CNN Тед Търнър. Когато през 1991 г. се омъжва за него, тя решава да прекрати актьорската си кариера. Двамата се развеждат през 2001 г. и през 2005 г. Фонда се завръща с роля в романтичната комедия "Monster-in-Law".

Най-награждавана е за ролите си в "Клут" (1971), "Джулия" (1977), "Завръщане у дома" (1978), "Създателят на кукли" (1984). В момента можем да се насладим на актьорския ѝ талант в сериала на Нетфликс "Грейс и Франки". А една от последните ѝ впечатляващи роли е на Бренда Морел в "Младост" на Паоло Сорентино.

Джейн е дъщеря на носителя на "Оскар" Хенри Фонда и сестра на Питър Фонда. Родена е на 21 декември 1937 г. в Ню Йорк. Майка е на три деца - две дъщери от брака си с Роже Вадим и син от брака ѝ с Том Хейдън.

За своя 80-и рожден ден Фонда събра по 1 милион долара за всяка от своите неправителствени организации - за кампанията в Грузия за подрастваща сила и потенциал и за Женския медиен център. Тя е член и на борда на директорите на Donor Direct Action - организация, която подкрепя женски организации на първа линия за насърчаване на равенството между половете.

Не знаем дали емблематичното ѝ червено палто Max Mara, което носеше по време на последния си арест, е последното нещо, което си е купила, както обяви тогава. Но е сигурно, че независимо дали ще протестира срещу Виетнамската война, за равенството на жените или срещу климатичните промени и на 83 г. Джейн Фонда си остава неумолима активистка.

Джейн Фонда по време на един от последните ѝ арести през есента на 2019 г.
Джейн Фонда по време на един от последните ѝ арести през есента на 2019 г.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG