Връзки за достъпност

Извънредни новини

Част от българите няма да могат да гласуват заради мерките срещу COVID-19


Гражданите, които ще бъдат поставени под карантина или в изолация три дни преди датата на изборите няма да могат да упражнят правото си на глас. Това стана ясно след гласуваните в четвъртък поправки в Закона за извънредното положение. Промените са по предложение на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Според приетия текст избирателите, поставени под задължителна карантина гласуват с подвижни избирателни кутии, но “срокът за подаване на заявленията е не по-късно от три дни преди изборния ден”. След проверка в съответната РЗИ, за което се изготвя справка, желаещите да участват във вота се записват от компетентните органи в списъка за гласуване с мобилни урни.

Депутатите определиха броя на членовете на секционна избирателна комисия да е не по-малък от трима, назначени при спазване изискванията на Изборния кодекс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG