Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румъния криминализира създаването на фалшив профил в социалните мрежи


Протест на американската неправителствена организация Avaaz от 2018 г. Тя твърди, че във фейсбук има милиони фалшиви профили и призовава създателя на компанията да вземе мерки срещу това.
Протест на американската неправителствена организация Avaaz от 2018 г. Тя твърди, че във фейсбук има милиони фалшиви профили и призовава създателя на компанията да вземе мерки срещу това.

Създаването на фалшив профил в социалните мрежи беше приравнено до случай на измама в Румъния, предадоха информационните агенции. Това стана, след като Върховният касационен съд на страната разгледа дело от 2018 г. и постанови, че създаването на акаунт от чуждо име представлява нарушение на румънските закони.

Случаят, разгледан от съда, се отнася до мъж, осъден от по-долните инстанции на 3 години и 8 месеца затвор за изнудване, фалшификация и нарушаване на личното пространство.

Той е заплашвал бившата си приятелка, че ще публикува в интернет нейни голи снимки, ако тя откаже да продължи връзката си с него. Впоследствие той е създал онлайн профил от нейно име, където е публикувал техни видеа със сексуално съдържание.

Във вторник Върховният касационен съд на Румъния постанови, че мъжът е виновен и по обвинение за дигитална измама. Съдът реши, че създаването на профил в социалните мрежи от нечие име без съгласието му, както и споделянето на истински лични данни, представлява случай на измама.

С това решение Румъния практически криминализира създаването на профили от чуждо име.

Миналата година Румъния прие закон, който разпознава кибертормоза като форма на домашно насилие. Това важи, когато е налице намерение да се унизи или сплаши жертвата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG