Връзки за достъпност

Извънредни новини

Южноафриканският вариант на коронавируса е по-опасен от британския, смятат здравните власти


Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Снимката е архивна.
Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Снимката е архивна.

Южноафриканският вариант на коронавируса е по-опасен от британския, смятат българските здравни власти. Мутацията, която идва от Южна Африка, може да предизвика по-тежко заболяване и води по-често до смъртни случаи, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че този вариант на вируса е по-слабо разпространен.

Новината идва седмици след първите съобщения за варианти на коронавируса, възникнали по света. Първоначалните новини обявиха Великобритания за най-засегната страна, но по-късно стана ясно, че мутациите са много, разпространяват се практически навсякъде и съществуват от по-отдавна.

Преди седмица в България бяха официално потвърдени 8 случая на мутирал коронавирус от "британския" вариант, който се отличава с по-висока заразност, но не е доказано да води до по-тежко прекарване на болестта.

В петък Ангел Кунчев посочи пред Нова телевизия, че повече се притеснява от друг вариант на болестта - южноафриканския. По думите му в България ще се проведе изследване, което да провери за наличието на тази мутация.

Той смята, че ваксината на "Модерна" създава по-малко антитела срещу южноафриканския щам, но е уверен, че препаратите могат да бъдат пригодени към мутиралия вирус.

По-рано тази седмица Пфайзер и Бионтек, както и Модерна, съобщиха, че ваксините им са ефективни срещу "британския" вариант на коронавируса, но предпазват по-слабо от "южноафриканската" мутация.

В петък американската биотехнологична компания Новавакс съобщи за ефекта от собствената си ваксина, изпробвана във Великобритания. Тя е показала близо 90% ефикасност за "британския" вариант на коронавируса, но много по-нисък процент на защита от "южноафриканската" мутация, която вече се разпространява по света.

Ваксините: Колко, кога, защо?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG